Składniki:
-
zielona soczewica (50 g przed ugotowaniem),
-
½ pęczka szczypiorku,
-
4-5 rzodkiewek,
-
ogórek świeży – kawałek o długości ok. 10 cm,
-
po ½ czerwonej i żółtej papryki,
-
roszponka (lub inne zielone liście),
-
natka pietruszki,
-
1 łyżka oleju lnianego,
- sól.
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, gotować przez ok. 25 minut. Warzywa umyć. Szczypiorek posiekać. Rzodkiewkę i pomidor pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na połówki i wyjąć pestki. Wystudzoną soczewicę połączyć z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, dodać olej lniany, posolić i wymieszać. Paprykę napełnić powstałą sałatką, posypać natką pietruszki i ułożyć na sałacie.
Źródło: Vimed