Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów

Dlaczego warto chrupać marchewki? 6 dobrych powodów

Dodano: 
Marchewki
Marchewki / Źródło: Unsplash / Harshal S. Hirve
Marchewki to zdecydowanie jedne z najpopularniejszych warzyw. Jako składnik włoszczyzny, znajduje się w niemal wszystkich zupach i rybie po grecku. Jako warzywo niskokaloryczne, pełni rolę zdrowej przekąski w diecie odchudzającej. Jednak marchewki mają dużo więcej właściwości. Sprawdź, dlaczego warto chrupać je jak najczęściej.

Marchewki znajdziemy w każdym sklepie i warzywniaku. Występują w różnych rozmiarach i... kształtach. Można kupić świeże marchewki, ale też mrożone, pokrojone w słupki. W dziale garmażeryjnym możemy znaleźć surówkę z marchewki. To pomarańczowe warzywo cieszy się dużą popularnością – jest smaczne, tanie, bardzo zdrowe i ma szerokie zastosowanie.

Jeśli w twojej kuchni marchewka występuje tylko w formie mrożonej włoszczyzny, już niebawem to się odmieni. Będziesz sięgać po marchewkę zdecydowanie częściej. Czas docenić jej właściwości.

Czytaj także:
Cudowne właściwości kapusty. Od dziś zaczniesz ją jeść częściej

Marchewka dla zdrowia oczu

To pomarańczowe warzywo zawiera trzy bardzo cenne składniki. Są to: beta-karoten, luteina i zeaksantyna. Niedobór jednego z nich może powodować problemy z oczami. Pierwszy chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, a dwa pozostałe przed utratą lub pogorszeniu wzroku na starość.

Marchewką w wolne rodniki

Marchewka zawiera także kilka przeciwutleniaczy (głównie beta-karoten czyli prowitaminę A), które odgrywają dużą rolę w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi m.in. za procesy starzenia i rozwój nowotworów.

Czytaj także:
5 najlepszych sposobów na wzdęcia

Marchewka a odchudzanie

Marchewki są niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy ich około 40. Chrupanie surowej marchewki jest procesem zajmującym – nie da się szybko jej zjeść. To bardzo dobra wiadomość, ponieważ jedzenie surowej, obranej marchewki zaspokaja potrzebę żucia na diecie odchudzającej, redukuje chęć podjadania i pozwala wypełnić żołądek zdrowym pokarmem. Bardzo łatwo je też transportować. Wystarczy obrać je w domu, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do plastikowej torebeczki lub pojemnika. W ciągu dnia można po nią sięgać, gdy tylko najdzie nas głód. Ponadto marchewka ułatwia wypróżnianie, a to oznacza, że przyspiesza metabolizm i zapobiega odkładaniu się złogów w jelitach. Marchew, podobnie jak większość warzyw, ma znaczne ilości błonnika w swoich korzeniach, a błonnik jest jednym z najważniejszych elementów w utrzymaniu dobrego zdrowia trawiennego.

Marchewka obniża cholesterol

Naukowcy z Wolfson Gastrointestinal Laboratory w Edynburgu w Szkocji wykazali, że codzienne spożywanie marchewki obniża poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest głównym czynnikiem powodującym choroby serca. Marchewki są też bogatym źródłem potasu, który jest środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne i może rozluźnić napięcie w naczyniach krwionośnych i tętnicach, zwiększając w ten sposób przepływ krwi i chronić nasze serce.

Marchewka dla układu odpornościowego

Te pomarańczowe warzywa są też bogate w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem, ale też witaminą, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy i aktywność białych krwinek.

Czytaj także:
Jedzenie wędlin ma wpływ na zdrowie psychiczne? Niepokojące wyniki badań

Marchewka a poziom cukru we krwi

Marchew nadaje się do regulacji poziomu cukru we krwi ze względu na obecność w nich karotenoidów. Regulują również ilość insuliny i glukozy.

Chyba nie potrzebujesz więcej argumentów, by jeszcze dziś sięgnąć po marchewkę?

Czytaj także