Antyoksydanty chronią przed rakiem. Wybieraj te produkty

Antyoksydanty chronią przed rakiem. Wybieraj te produkty

Dodano: 
Mrożenie owoców i warzyw
Mrożenie owoców i warzyw / Źródło: Fotolia
Jedzenie, które chroni przed rakiem? Tak, to możliwe. Nie tylko rezygnacja z używek zmniejsza szanse zachorowania na nowotwór, ale także spożywanie odpowiednich produktów, bogatych w antyoksydanty. Oto kilka rzeczy, których nie może zabraknąć w codziennej diecie, jeśli chcemy uchronić się przed rakiem.

Antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) to związki wytwarzane w organizmie i występujące w żywności. Pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, spowodowanymi przez potencjalnie szkodliwe cząsteczki znane jako wolne rodniki. Gdy wolne rodniki skumulują się w organizmie, mogą powodować stan znany jako „stres oksydacyjny”. Prowadzi to do uszkodzenia DNA i innych ważnych struktur w komórkach. Przewlekły stres oksydacyny może zwiększać ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i rak.

Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem i zapobiec wystąpieniu groźnych chorób, warto wprowadzić kilka zmian do sposobu odżywiania. Przede wszystkim należy zrezygnować z używek i żywności przetworzonej, bogatej w tłuszcze trans, cukier i sól. Warto natomiast włączyć do codziennej diety produkty z dużą zawartością antyoksydantów, a jest ich całkiem sporo.

Czytaj także:
Stres może powodować choroby. Tych sygnałów nie wolno ignorować

Antyoksydanty w jeżynach

Wiele przeciwutleniaczy to związki roślinne zwane polifenolami. Znajdują się głównie w ciemnych owocach i warzywach, mających purpurowy odcień. Jeżyny czerpią również moc antyoksydacyjną z witaminy C, nie mówiąc już o tym, że jedna filiżanka zawiera 7 gramów błonnika, co oznacza, że jest owocem wyjątkowo zdrowym.

Antyoksydanty w żurawinie

Żurawina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości w kwestii profilaktyki zdrowia układu moczowego. Zawiera bowiem unikalną formę przeciwutleniacza, zwanego proantocyjanidyną, który zapobiega przyleganiu bakterii E. coli i innych bakterii do ścianek pęcherza moczowego.

Antyoksydanty w truskawkach

Truskawki są pełne witaminy C i innych przyjaznych dla skóry przeciwutleniaczy, które pomagają cerze odzyskać zdrowie po uszkodzeniach spowodowanych promieniami UV i zanieczyszczeniami. Zawierają również kwas foliowy, witaminę B, która pomaga chronić serce.

Antyoksydanty w ciemnej czekoladzie

Ciemna czekolada jest pełna przeciwutleniaczy, zwanych flawonolami, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

Antyoksydanty w wiśniach

Przeciwutleniacze, znajdujące się w wiśniach, nazywają się antocyjany. Występują także w jagodach i zmniejszają stan zapalny, pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Wiśnie zawierają dodatkowo melatoninę, która może pomóc regulować cykl snu.

Czytaj także:
8 objawów niedoboru witaminy B12

Antyoksydanty w szpinaku

Szpinak jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze i ma wyjątkowo mało kalorii. Jest także doskonałym źródłem luteiny i zeaksantyny, dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Antyoksydanty znajdują się także w wielu innych, wartościowych warzywach i owocach. Chcąc skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, warto wprowadzić do codziennej diety również orzeczy włoskie, fasolę i maliny.

Czytaj także