Potencjalne skutki uboczne stosowania diety wegańskiej

Potencjalne skutki uboczne stosowania diety wegańskiej

Dodano: 
Sałatka
Sałatka / Źródło: Pixabay / Einladung_zum_Essen
Weganizm na ogół jest zdrowym sposobem odżywiania. Istnieją jednak pewne zagrożenia wynikające ze stosowania tej diety.

Chociaż prawdą jest, że w sklepach spożywczych jest więcej wegańskich produktów zastępczych niż kiedykolwiek wcześniej, a restauracje stają się coraz bardziej przychylne osobom preferującym roślinne pożywienie, jedzenie wegan cechują z natury restrykcyjne zasady – co sprawia, że ​​może być to sposób żywienia trudny do przestrzegania. Pomimo wielu wegańskich produktów na rynku, wielu wegan ma problem ze znalezieniem odpowiednich opcji w restauracjach lub w miejscach spotkań towarzyskich. Z tego powodu ten rodzaj diety może nie być najlepszym planem żywieniowym dla wszystkich.

Ponadto dietetycy twierdzą, że istnieją pewne składniki odżywcze, które mogą być trudne do pozyskania jedynie z roślin. To ma znaczenie, ponieważ jeśli masz niedobór tych składników odżywczych, możesz być narażony zarówno na drobne, jak i poważne problemy zdrowotne. W tym miejscu specjaliści zwracają uwagę na największe potrzeby w zakresie składników odżywczych, które weganie powinni traktować priorytetowo. Zatem jak zapewnić sobie wystarczającą ilość kluczowych witamin i minerałów, które są niezbędne do zdrowego życia? Co może grozić z powodu przyjęcia diety wegańskiej?

Czytaj też:
7 składników odżywczych, których nie pozyskasz z roślin. Przestroga dla wegan!

W jaki sposób dieta wegańska może zaszkodzić?

1. Ryzyko niedoboru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje zdrowe nerwy i komórki krwi, pomaga tworzyć DNA, a także dostarcza organizmowi energii. Niedostateczna ilość tej witaminy może prowadzić do zmęczenia i anemii. Przeciętny dorosły potrzebuje 2,5 mikrograma witaminy B12 dziennie, a najlepszym sposobem zaspokojenia tego zapotrzebowania przez większość ludzi jest jedzenie mięsa, owoców morza i jajek. Witamina B12 znajduje się w tych produktach, ale można ją także znaleźć w żywności wzbogaconej, takiej jak zboża. Występuje również w odżywczych drożdżach, których weganie powszechnie używają, aby nadać potrawom serowy smak. Istnieją również suplementy witaminy B12, ale jeśli stosujesz dietę wegańską z powodów etycznych, ważne jest, aby sprawdzić, skąd możesz pozyskać witaminę B12, aby upewnić się, że żadne zwierzęta nie ucierpiały.

2. Ryzyko niedoboru żelaza
Żelazo to kolejny składnik odżywczy, który odgrywa rolę w produkcji energii i funkcjach krwi. Staraj się spożywać od 18 do 19 miligramów dziennie, lub więcej, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Chociaż mięso jest powszechnie uznawanym źródłem żelaza, z pewnością nie jest jedynym. Ciemne warzywa liściaste, makaron pełnoziarnisty i fasola są bogate w żelazo. Różnica polega na tym, że żelazo w roślinach jest trudniejsze do wchłonięcia, ponieważ nie jest związane hemem, tak jak jest to u zwierząt. Z tego powodu zaleca się łączenie pokarmów bogatych w żelazo z pokarmami bogatymi w witaminę C, co pomoże w lepszym wchłanianiu składników odżywczych przez organizm. Nie jest to trudne. Jednym prostym połączeniem jest makaron pełnoziarnisty i sos pomidorowy. Rozsądne może być również spożywanie większej ilości żelaza pochodzenia roślinnego.

3. Ryzyko niedoboru cynku
Weganie muszą również pamiętać, aby uzyskać wystarczającą ilość cynku, składnika odżywczego, który odgrywa kluczową rolę w układzie odpornościowym organizmu. Przeciętny człowiek potrzebuje ośmiu miligramów tego pierwiastka dziennie. Fasola to wspaniałe pożywienie, z pomocą którego weganie mogą zapewnić sobie wystarczającą ilość cynku. Inne wegańskie produkty bogate w cynk to pestki dyni, orzechy nerkowca i płatki owsiane.

4. Ryzyko niedoboru wapnia
Ponieważ produkty mleczne są niedostępne dla wegan, ważne jest, aby znaleźli inne sposoby na uzyskanie 1000 miligramów wapnia, których organizm potrzebuje każdego dnia. W przeciwnym razie istnieje ryzyko pogorszenia zdrowia kości, funkcji mięśni, funkcji nerwów i niestabilnego poziomu hormonów. Warzywa, takie jak kapusta włoska i brokuły, są bardzo bogate w wapń. Ponadto większość alternatywnych rodzajów mleka i produktów mlecznych jest wzbogacana wapniem, więc jest to kolejny sposób, w jaki weganie również mogą otrzymać wystarczająco dużo tego pierwiastka.

5. Ryzyko niedoborów kwasów omega-3
Ponieważ weganie nie jedzą ryb ani jajek, są narażeni na ryzyko niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne zarówno dla zdrowia mózgu, jak i serca. Istnieją trzy rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne, bo pomagają uzyskać wystarczającą ilość tych kwasów: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Organizm sam tego nie zrobi. Tłuste ryby to podstawowe pożywienie, z pomocą którego większość ludzi otrzymuje kwasy tłuszczowe EPA i DHA, ale można je uzyskać też ze źródeł roślinnych. Wówczas przechodzą proces konwersji, który nie występuje w przypadku ryb. Zaleca się spożywanie 1,1 grama kwasów omega-3 dziennie, co można zrobić, spożywając nasiona chia, siemię lniane lub orzechy włoskie, które zawierają kwasy tłuszczowe ALA omega-3. Jedynym źródłem DHA pochodzenia roślinnego są algi, więc jeśli zdecydujesz się na suplementację tego typu kwasu tłuszczowego, upewnij się, że pochodzi on z alg, a nie z ryb.
Czytaj też:
Te pokarmy roślinne zawierają tyle samo białka, co mięso. Czy masz je w swojej kuchni?
Czytaj też:
Czy każdy alkohol jest odpowiedni dla wegan?

Źródło: wellandgood.com

Czytaj także