Twister Catering poleca - węgierska zupa gulaszowa
Materiał partnera

Twister Catering poleca - węgierska zupa gulaszowa

Dodano: 
Zupa gulszowa
Zupa gulszowa / Źródło: Twister Catering
Nakarmiwszy zmysły pysznościami z mórz, oceanów, jezior i rzek, czyli potrawami z ryb i innych owoców morza, zapraszamy do podróży kulinarnej przez, jakże lubianą i cenioną na polskich stołach, kuchnię węgierską. Węgry, chociaż pozbawione dostępu do morza, cieszą się obfitością ryb słodkowodnych, a ich słynna na cały świat zupa rybna "halaszle" to punkt obowiązkowy na kulinarnej mapie naszych bratanków.

Ktoś może zapytać - dlaczego kuchnia węgierska? Otóż kilkanaście lat życia, które Szef Twister Catering spędził na Węgrzech, nie pozostało bez wpływu na jego kulinarne upodobania, zarówno w zaciszu domowym, jak i ofercie cateringowej. Fascynacja węgierską kulturą, historią, architekturą, przyrodą, a przede wszystkim ludźmi, szła w parze z zachwytem nad węgierską kuchnią. Jak wiadomo, młodzieńcze fascynacje pozostawiają w nas trwały, emocjonalny ślad, dlatego umiłowanie do węgierskich potraw sprawia, że serwowane przez Twister węgierskie rarytasy nie mają sobie równych.

Inna namiętność Szefa, muzyka, również spotkała swoje spełnienie w czasie pobytu na Węgrzech. Tak, tak - koncert Queen! Oto, jak wspomina to niesamowite wydarzenie: - koncert Queen 1986 rok z udziałem Freddiego…, Budapeszt, Nepstadion, a ja z kilkoma kolegami ze studiów stoimy 20 metrów od sceny… I ten moment, kiedy Freddie wychodzi w replice korony węgierskiej na głowie oraz w „królewskim” płaszczu, którego jedna strona stanowi flagę węgierską. A potem śpiewa po węgiersku znaną kołysankę… (ma ściągawkę z tekstem zapisanym na wnętrzu dłoni…). Stadion szaleje!

Rozgrzani wspomnieniami o żywiołowym, charyzmatycznym, niezapomnianym Freddiem Mercury, przejdźmy do równie ognistej i apetycznej kuchni węgierskiej. Papryka - to niekwestionowana królowa węgierskich stołów, suszona i sproszkowana, "prosto z krzaka" w strąkach, ostra i słodka, dodawana do nieomal każdej wytrawnej potrawy, również kiszona i marynowana. Śmiało można powiedzieć, że nie ma kuchni węgierskiej bez papryki. To ona nadaje smaku, zapachu i koloru każdej potrawie. Nie inaczej jest z okrętem flagowym węgierskich kulinariów czyli zupą gulaszową.

Zupa gulaszowa, onegdaj warzona przez pasztuńskich pasterzy w żeliwnym kociołku zawieszonym nad ogniskiem, dziś zajadana jest z apetytem nie tylko na Węgrzech. Na dobre zadomowiła się również w polskiej kuchni, choć niektóre jej wersje nie mają wiele wspólnego z oryginałem. Nasze grzechy główne to zbędne dodatki w postaci pieczarek czy kiszonego ogórka oraz nadmiar pomidorów, a zwłaszcza - o, zgrozo! - przecieru pomidorowego. Zupa gulaszowa wymaga dobrej wołowiny, którą obsmażymy na smalcu, papryki świeżej i sproszkowanej, cebuli, czosnku, pomidora, marchewki, pietruszki, ziemniaków, soli, pieprzu i kminku. Wybierzmy dorodny, poprzerastany tłuszczykiem kawałek wołowiny, pamiętając, że tłuszcz jest niezbędnym nośnikiem smaku. Dlatego też nie bójmy się smalcu czy wytopionej wędzonej słoniny bo to, obok papryki, kolejny obowiązkowy składnik tradycyjnych węgierskich potraw. Ostra papryka, np. czuszka, doda zupie wyrazistości. Dorodny pomidor, uprzednio sparzony i pozbawiony skórki, odda swój lekko kwaskowy posmak. Żeby dodać sproszkowaną paprykę, zdejmujemy rondel z ognia i czekamy chwilę. Dzięki temu papryka odda smak potrawie i zachowa piękny, ognisty kolor. Zupa gulaszowa jest pyszna - treściwa, aromatyczna, sycąca.

Doskonale sprawdza się w czasie organizowanych przez Twister pikników, gdy po całym dniu zabaw na świeżym powietrzu dopisuje wilczy apetyt. Na specjalne życzenie, Szef Kuchni uwarzy zupę w zawieszonym nad ognisku kociołku, co jest dodatkową atrakcją, nie tylko dla najmłodszych.

Czytaj też:
TWISTER-CATERING poleca: Zupa rybna

Zainteresowanych naszymi usługami zapraszamy na stronę: www.twister-catering.pl

Źródło: Twister Catering

Czytaj także