Kawa na ławę – proste triki na idealnie zaparzony napój
Artykuł sponsorowany

Kawa na ławę – proste triki na idealnie zaparzony napój

Dodano:   /  Zmieniono: 
Picie kawy po tłustym posiłku nie jest dobrym pomysłem... (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Źródlana lub przefiltrowana woda, świeżo zmielone ziarna i... – poznaj najważniejsze sposoby na kawę lepszą, niż w restauracji.

Jeżeli kawa ma być idealna, to musi powstać z doskonałych składników. Jej cena praktycznie zawsze przekłada się na jakość – z tej najtańszej trudno zrobić dobry napój. Kawę najlepiej kupować w całym ziarnach i mielić samodzielnie, tuż przed podaniem. Wtedy mamy gwarancje, że nie stracimy nic z jej walorów. Najlepsza kawa sprzedawana jest zazwyczaj w specjalnych, kawowych sklepach lub w delikatesach.

Po pierwsze woda

Do parzenia kawy najlepiej nadaje się woda źródlana lub taka, która pochodzi ze studni głębinowej. Jeżeli nie masz pod ręką takiej wody, zwykłą kranówkę przepuść przez węglowy filtr (dzbanek filtrujący lub butelkę filtrującą). Filtr usunie zanieczyszczenia, posmak i wszelkie niekorzystne osady. Woda będzie całkowicie czysta, a to pozwoli przygotować na jej bazie kawę o bardzo naturalnym i intensywnym smaku.

Ekspresowa intensywność

Podstawowe składniki już masz, teraz trzeba przejść do samego procesu przyrządzania kawy. Oczywiście sposobów jest wiele. Możesz parzyć napar ręcznie albo wykorzystać ekspres. Ekspresy do kawy działają też na kapsułki i jeżeli wybierasz gotowca, to trzymaj się dokładnie zaleceń producenta. Najlepszy będzie ekspres ciśnieniowy, bo gwarantuje kawę o silnym aromacie i intensywnym, czystym smaku. Czas przygotowania w nim kawy jest też krótszy, niż w ekspresie przelewowym, a z ziaren wydobywa się to, co najlepsze.

Szczególnie istotne jest to (a wiele osób o tym zapomina), by ekspres był idealnie czysty. Pamiętajmy, że wewnątrz ekspresu osiada kamień, który należy na bieżąco usuwać. Brzegi mogą być też oblepione pianką lub resztkami fusów. Bez ich usunięcia nie ma dobrej kawy.

Kawa na ławę

Zrobienie kawy to nie wszystko. Kluczowe niemalże w całym procesie jest to, jak zostanie ona podana. Dodatki, dekoracja czy temperatura odgrywają tutaj ogromną rolę. Jeden rodzaj kawy smakuje najlepiej wtedy, gdy napar jest bardzo gorący. Inna kawa będzie najsmaczniejsza, kiedy lekko wystygnie. Proporcje składników dodatkowych, a nawet rodzaj filiżanki czy szklanki mają wpływ na końcowe doznania smakowe. Wygląd czy zapach kawy ma wpływ na to, jak odbieramy jej smak.

Pamiętając o tych wszystkich zasadach, możesz przygotować w domu kawę, która będzie nawet lepsza niż ta z kawiarni. Ale jest jeszcze jedna przewaga domowego parzenia: w lokalach kawę parzą często ekspresy do kawy, a ich zadaniem jest przygotować napój jak najszybciej. W domu możesz kawie poświęcić tyle czasu, ile chcesz. A dbałość o detale, konsekwentne stosowanie poprawnej metody parzenia i dobre składniki to w tym przypadku przepis na kawowy sukces.