To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.
Prowansalska bagietka z warzywami (wykwintne)
Składniki:
- 1 długa bagietka lub 4 małe,
- 1 przepołowiony ząbek czosnku,
- 12 dorodnych czarnych oliwek bez pestek,
- 1 pokrojona czerwona papryka, garść blanszowanej fasolki szparagowej,
- 2 duże pokrojone pomidory,
- 4 filety anchois,
- 2 łyżki wybornej oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego, sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Przetnij bagietkę wzdłuż i natrzyj wewnętrzne powierzchnie czosnkiem
- W mikserze połącz oliwki, paprykę, fasolę, pomidory i anchois (albo posiekaj ręcznie, albo zgnieć w moździerzu)
- Wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku
- Posmaruj grubo połówki bułki mieszaniną i złącz je. Owiń papierem do pieczenia i zwiąż sznurkiem. Przyciśnij obciążoną deską do krojenia i pozostaw na godzinę
- - -
Ananas z kolendrą (light)
Składniki dla 4 osób:
- 1 dojrzały ananas, obrany i pokrojony na kawałki,
- 2 garście liści kolendry, kilka kawałków gałązek do przybrania,
- 1 szklanka cukru,
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Wrzuć kolendrę i cukier do malaksera, miksuj, używając funkcji "pulse", aż osiągniesz konsystencję grubego piasku
- Wymieszaj kawałki ananasa z większością kolendrowego cukru, resztę zachowaj jako przybranie
- Podaj w miskach przybrane resztą cukru, gałązkami kolendry i wiórkami kokosowymi
- - -
Kanapki z wędzonym łososiem (szybkie)
Składniki dla 2 osób:
- 6 żytnich tostów, kilka łyżek twarożku kremowego,
- 1 łyżka musztardy, garść koperku, kilka kropel soku z cytryny, garść kaparów,
- 1 nieduża czerwona cebula pokrojona w cienkie półplasterki, kilka liści chrupkiej sałaty,
- 100-110 g plasterków wędzonego łososia
Przygotowania:
- Zmiksuj serek, musztardę, koperek, sok z cytryny i kapary na w miarę gładką masę
- Rozsmaruj masę na dwóch tostach. Na wierzch nałóż kolejno łososia, sałatę i czerwoną cebulę
- Połóż jeden tost na drugi, a całość przykryj trzecim. Powtórz to samo z drugą kanapką
- Przetnij na skos i podawaj od razu
- - -
Kurczak pieczony i wędzony (łatwe)
Składniki:
- 1 szklanka soli,
- 1 szklanka cukru,
- 4 litry wody,
- 1 cały kurczak (ok. 1 kg)
Przygotowanie:
- Wlej wodę do dużego naczynia, w którym zmieści się płyn i kurczak
- Wsyp do wody sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą
- Włóż kurczaka do wody i wstaw do lodówki na 2 godziny
- W starym grillu rozpal twarde drewno, a kiedy się zwęgli, zsuń powstały żar na jedną stronę
- Osusz kurczaka, połóż na węglach 2-3 świeże drwa, umocuj ruszt i piecz kurczaka przez 1 godzinę, aż mięso wewnątrz będzie miało 75◦C.
- Podziel kurczaka na części i podaj na półmisku
Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv