Skład
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- ok. 1 1/2 szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- szczypta soli
Dodatki:
- 20 dag twarożku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twarożek jest zbyt gęsty)
- opakowanie świeżych malin
- kilka kostek białej czekolady
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajo, dodajemy oliwę, sól, cukier, a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni na złoty kolor, z dwóch stron. Uwaga: Ciasto powinno być rzadkie, inaczej naleśniki wyjdą nam grube i twarde - będą się łamały podczas zwijania. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię dobrze je zamieszać. Twarożek mieszamy z cukrem (i opcjonalnie jogurtem), nadziewamy nim usmażone naleśniki. Wysypujemy po kilka malin i rolujemy naleśniki. Wierzch dekorujemy malinami i roztopioną białą czekoladą.
