Skład:
- 2 szklanki mąki
- 2szklanki mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- śmietana kremówka 30 lub 36% (ok. 200ml)
- 2 łyżki cukru pudru
- nektarynki, borówki
Żółtka oddzielmy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, natomiast żółtka miksujemy z cukrem, olejem i szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę i mleko. Nadal miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy całość łyżką. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy, około 3-4min.
Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy gofry. Na wierzchu układamy owoce. Można je dodatkowo polać strużkami rozpuszczonej czekolady.
