Skład:
- 15 dag mąki orkiszowej
- 15 dag mąki pszennej
- 400 ml jogurtu naturalnego (około 2 szklanki)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka borówek
Zaczynamy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka mieszamy rózgą z jogurtem, cukrem trzcinowym, olejem i szczyptą soli. Następnie dodajemy do masy przesiane przez sito mąki, a także sodę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Na koniec wsypujemy borówki, mieszamy.
Placuszki smażymy na teflonowej patelni (najlepiej na suchej, lub z minimalną ilością oleju).
Jak podawać?
Usmażone pancakes podajemy ze świeżymi borówkami, bardzo smaczne są także polane miodem.
