Składniki (na około 5 pizz):
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży świeżych
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
Sos pomidorowy:
- pomidory z puszki
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- łyżka ziół prowansalskich
- sól i cukier do smaku
Dodatki:
- ser żółty – około 30 dag
- 20 dag pieczarek
- papryka czerwona
- papryka zielona
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plasterków ulubionej wędliny
- kilka różyczek ugotowanego brokułu
- około 5 jajek
Zaczynamy. Maki mieszamy ze sobą. Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, redukujemy sos, dodajemy zioła prowansalskie, na koniec doprawiamy do smaku solą i cukrem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je na kształt małych pizz. Każdą smarujemy sosem, wykładamy na nie kolejno: plaster wędliny, pokrojoną w paseczki zieloną i czerwoną paprykę, pokrojone w plasterki pieczarki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i różyczki brokułu. Mini pizze wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200C około 15 minut, gdy pizze lekko zaczną się rumienić posypujemy je tartym serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut. Na każdą upieczoną mini pizzę, tuż po wyjęciu z piekarnika kładziemy sadzone jajko.
