Skład
- 200 dag mąki orkiszowej
- 20 dag mąki gryczanej
- 10 dag mąki razowej
- 250 ml letniej wody
- 100 ml letniego mleka
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 rozkłócone jajko do smarowania + ok. 4 łyżki czarnuszki
Zaczynamy.
Wszystkie rodzaje mąki wsypujemy do miski, na środku robimy wgłębienie, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy miód oraz niewielką ilość letniej wody i rozcieramy palcami tworząc zaczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10minut.
Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając do niego sól, oliwę pozostałą letnią wodę wymieszaną z mlekiem. Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od miski i rąk wsypujemy do niego ziarna i żurawinę, ponownie wyrabiamy, po czym odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym formujemy z niego bułeczki. Ułożone na blasze pozostawiamy przez około 15-20 minut aby ponownie wyrosły. Tuż przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.