Skład.
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 awokado
- około 8 plasterków salami
- pęczek szczypiorku
- około 10 szparagów
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ulubione pieczywo (u nas bagietka korzenna)
Zaczynamy.
Awokado kroimy na pół. Jedną połówkę kroimy na mniejsze kawałki. Drugą rozcieramy widelcem na pastę, dodajemy do niej sok z cytryny, sól i pieprz i tak powstałą pastą smarujemy kromki pieczywa.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze.
Salami kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła i lekko podsmażamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku. Podsmażamy aż jajka się zetną, wówczas, dodajemy pokrojoną w kawałki połówkę awokado oraz drobno posiekany szczypiorek.
Jajecznicę wykładamy na ugotowane szparagi, podajemy z bagietką i pastą z awokado.

Źródło: ↪