Czekoladowo-pomarańczowy ryż

Czekoladowo-pomarańczowy ryż

Dodano:   /  Zmieniono: 
Czekoladowo-pomarańczowy ryż
Czekoladowo-pomarańczowy ryż

Skład (na jedną porcję)

  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • około 30 gram czekolady mlecznej (jakieś 5 kostek)
  • 4 łyżeczki dżemu pomarańczowego
  • plasterek pomarańczy

Zaczynamy

Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już gęsty i miękki, zestawiamy go z palnika i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści, a następnie mieszamy.Do wysokiej szklanki wykładamy ryż czekoladowy, następnie wykładamy dżem Łowicz o smaku pomarańczy, a następnie pozostały ryż biały - bez czekolady. Wierzch dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

Czytaj także