Skład
na ciasto
-
50 dag mąki pszennej
-
1/3 szklanki cukru
-
1 szklanka mleka
-
2 dag świeżych drożdży
-
1 jajko
-
2 łyżki roztopionego masła
-
szczypta soli
na nadzienie
-
1 1/2 szklanki mleka
-
budyń o smaku waniliowym
-
3 jabłka
na kruszonkę
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki krupczatki
-
2 łyżki cukru pudru
-
2 łyżki dobrze schłodzonego masła
Zaczynamy
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15 minut, ciasto wychodzi dość klejące w związku z czym my w tym celu użyliśmy robota kuchennego :-)). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy budyń na mleku.Ze składników podanych na kruszonkę zagniatamy ją (można w tym celu użyć blendera).Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy jabłkiem i łyżeczką budyniu. Bułeczki układamy w tortownicy w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut (aż nabiorą złotego koloru).