Skład
Na naleśniki
-
2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
-
ok. 1 szklanki mleka
-
ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
-
2 jajko
-
1 łyżka oliwy
-
szczypta soli i pieprzu
Na farsz
-
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
-
3 łyżki ketchupu
-
kilka plasterków szynki
-
ananas z puszki w plastrach
-
mozzarella
- pomidor
Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.Przecier pomidorowy i ketchup mieszamy ze sobą. Usmażone naleśniki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na środku każdego z nich kolejno: plasterek szynki, plasterek ananasa i mozzarelli, a także plasterek pomidora, składamy kwadratową sakiewkę. Przygotowane w ten sposób naleśniki odsmażamy na delikatnie posmarowanej olejem patelni przez kilka chwil z obydwu stron, tak aby mozzarella się rozpuściła.
Gotowe naleśniki podajemy z jogurtem naturalnym/ sosem czosnkowym i pikantnym sosem (u nas paprykowy). Dekorujemy natką pietruszki.
