Skład
- 2 jajka
- 2 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 banany
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 150g serka homogenizowanego waniliowego
- kilka orzechów włoskich
- 6 kosteczek czekolady deserowej (opcjonalnie)
- masło do smażenia
Zaczynamy
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy żółtka, nadal miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Omlet wylewamy na patelnię lekko natłuszczoną masłem, smażymy z obydwu stron na złoty kolor (aby przełożyć omlet możemy użyć dwóch patelni - z jednej strony usmażyć omlet na jednej patelni, następnie przykryć go drugą i przewrócić na drugą stronę).
Banany obieramy ze skórki, układamy na patelni lekko natłuszczonej masłem, podsmażamy z jednej strony przez około 1min., przekręcamy na drugą stronę, wsypujemy cukier i 1 łyżkę wody i podsmażamy jeszcze przez około 1minutę.
Na gotowy omlet wykładamy karmelizowane banany, kilka łyżek serka homogenizowanego i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Składamy go na pół, a wierzch polewamy strużkami (rozpuszczonej w kąpieli wodnej/ lub mikrofalówce) czekolady.