Omlet z mąki orkiszowej z karmelizowanymi bananami

Omlet z mąki orkiszowej z karmelizowanymi bananami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Omlet z mąki orkiszowej z karmelizowanymi bananami
Omlet z mąki orkiszowej z karmelizowanymi bananami

Skład

  • 2 jajka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 150g serka homogenizowanego waniliowego
  • kilka orzechów włoskich
  • 6 kosteczek czekolady deserowej (opcjonalnie)
  • masło do smażenia

Zaczynamy

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy żółtka, nadal miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Omlet wylewamy na patelnię lekko natłuszczoną masłem, smażymy z obydwu stron na złoty kolor (aby przełożyć omlet możemy użyć dwóch patelni - z jednej strony usmażyć omlet na jednej patelni, następnie przykryć go drugą i przewrócić na drugą stronę).

Banany obieramy ze skórki, układamy na patelni lekko natłuszczonej masłem, podsmażamy z jednej strony przez około 1min., przekręcamy na drugą stronę, wsypujemy cukier i 1 łyżkę wody i podsmażamy jeszcze przez około 1minutę.

Na gotowy omlet wykładamy karmelizowane banany, kilka łyżek serka homogenizowanego i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Składamy go na pół, a wierzch polewamy strużkami (rozpuszczonej w kąpieli wodnej/ lub mikrofalówce) czekolady.

Czytaj także