To one rekompensują nam zmienny klimat i łagodzą naszą sarmacką naturę. Ich aromat najlepiej podkreślą zioła, czekolada i ocet balsamiczny. O ile nie przekombinujemy z nietypowymi dodatkami.
Kogel - mogel z owocami (szybkie)
Składniki dla 4 osób:
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 200 g truskawek,
- pieprz
Przygotowanie:
- Jajka i żółtka wymieszać, ubijać do białości, a następnie stopniowo dodawać cukier i znowu ubijać mikserem na jasną, puszystą masę
- Truskawki pokroić w cząstki i posypać świeżo zmielonym pieprzem
- W szklanych naczyniach przekładać warstwy masy jajecznej i owoców
Sałatka z truskawek i szpinaku z winegretem z octu balsamicznego (light)
Składniki dla 4 osób:
Sos:- 1/4 szklanki octu balsamicznego (z Modeny),
- 2 łyżki wody,
- 2 opakowania mieszanki ziół (np. prowansalskich),
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/4 szklanki syropu malinowego
- 300g listków młodego szpinaku, umytych i osuszonych,
- 480g truskawek bez szypułek, pokrojonych na połówki,
- 2 szklanki uprażonych włoskich orzechów
Przygotowanie:
- Wymieszać dokładnie składniki sosu i schłodzić
- Szpinak włożyć do dużej miski, dodać truskawki i opieczone orzechy włoskie
- Polać schłodzonym sosem
Truskawki w karmelu z kremem z serka mascarpone i rozmarynem (wykwintne)
Składniki dla 4 osób:
- 300g truskawek bez szypułek,
- pęczek rozmarynu
- 1 szklanka cukru,
- 8 łyżek wody
- opakowanie serka mascarpone,
- cukier,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 3-4 łyżki likieru cytrynowego Limoncello,
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
Przygotowanie:
- Obserwować listki rozmarynu i nabić truskawki na rozmarynowe łodyżki
- Przygotować karmel: wlać na patelnię 8 łyżek wody, wsypać szklankę cukru i zamieszać. Po zagotowaniu płyn będzie gęstniał i ciemniał, aż stanie się złocistobrązowy
- Przygotować krem: wymieszać serek z odpowiednią ilością cukru (w zależności od słodkości serka), aż masa zrobi się błyszcząca. Dodać ekstrakt waniliowy lub likier Limoncello, zamieszać
- Posiekać listki rozmarynu, zetrzeć skórkę z cytryny. Oba składniki dodać do kremu
- Ułożyć truskawkowe szaszłyki na kratce nad blachą. Powoli polewać truskawki karmelem - nadmiar spłynie, a na owocach po wystygnięciu utworzy się chrupiąca warstwa. Uwaga! Nie dotykać karmelu (jest bardzo gorący i lepki).
- Ostudzone owoce podawać z łyżką kremu
Truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką (łatwe)
Składniki dla 4 osób:
- 300g rabarbaru pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki,
- 300g truskawek bez szypułek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości),
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 24 listki świeżej mięty,
- 1 szklanka płatków musli (na przykład z orzechami),
- 5 łyżek masła,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C
- Rabarbar i truskawki włożyć do miski, dodać pół szklanki cukru, dwie łyżki mąki i liście mięty
- Dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia
- W miseczce rozetrzeć pozostałą część cukru, dwie łyżki mąki, musli i masło
- Posypać owoce kruszonką. Zapiekać 35 minut, aż owoce puszczą sok, a posypka się zarumieni
- Podawać z kwaśną śmietaną
Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv