Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na pieczonym kurczaku no i młode warzywa. A może przede wszystkim one...
Grillowane szaszłyki warzywne (łatwe)
Czas przygotowania:
1 godzinaSkładniki (dla ośmiu osób):
- 1-2 papryki 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- garść pomidorków koktajlowych
- garść pieczarek
-
kilka łyżek sosu winegret
- 8 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
- drewniane patyczki należy namoczyć przez pół godziny, aby się nie zapaliły
- warzywa pokroić na w miarę równe kawałki i nadziać na patyczki w dowolnej konfiguracji
- skropić winegretem i marynować przez godzinę
- doprawić solą i pieprzem
- grillować, aż się skarmelizują
Sałatka z cykorii z rodzynkami i wainiliowym winegretem (łatwe)
Składniki dla 4 osób:
- 4 cykorie pokrojone w cienkie plasterki,
- 1 szklanka sporych rodzynek,
- szczypta soli i pieprzu
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin,
- 1/2 szklanki białego octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka musztardy z Dijon,
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- przygotować winegret - w tym celu wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęsty sos, można to zrobić za pomocą ręcznego blendera albo w misce tradycyjną trzepaczką
- wymieszać w misce cykorię i rodzynki i polać je kilkoma łyżeczkami przygotowanego wcześniej dressingu
- sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem
Sałatka z rukoli i fenkułu z octem balsamicznym oraz chrupkami z parmezanu (wykwintne)
Składniki dla 4 osób:
- parmezanowe chrupki,
- 1 szklanka tartego sera parmiggiano reggiano,
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 450g umytej rukoli,
- 10 suszonych na słońcu pomidorów, cienko pokrojonych
- 1 bulwa fenkułu pokrojona na cienkie plastry razem z zieloną częścią łodygi,
- 3 łyżki bardzo dobrego octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- rozgrzać piekarnik do 190 st. C
- wymieszać starty parmezan z nasionami kopru, wysypać na papier do pieczenia, piec, aż mieszanka będzie złota i chrupka, a następnie ostudzić i połamać na małe kawałki
- wymieszać w misce rukole i fenkuł (razem z zieloną częścią) z suszonymi pomidorami
- roztrzepać ocet balsamiczny z oliwą, musztardą, miodem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos (można też połączyć składniki, wlewając je do słoika i potrząsając nim)
- polać dressingiem sałatę, posypać parmezanowymi chrupkami
Szparagi z grzankami i hiszpańską kiełbasą
Składniki dla 4 osób:
- 450g długich, jędrnych szparagów o grubej łodydze, z odkrojoną twardą końcówką i obraną skórką do połowy wysokości,
- 1/2 szklanki oliwy najlepszej jakości,
- 1 szklanka drobnych (ok. 1,5 cm) kawałków kiełbasy chorizo (ok. 120g),
- 11/2 szklanki kostek chleba o boku 1,5 cm, najlepiej z bagietki lub chleba wiejskiego,
- 1/4 szklanki migdałów w osłonkach,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- łodygi szparagów pokroić na 3-4 kawałki
- na dużym ogndiu mocno rozgrzać oliwę na patelni
- wrzucić szparagi, kiełbaskę, chleb, migdały i podsmażyć pod przykryciem 5-6 min., podrzucając lub mieszając, aż warzywa zrumienią się ze wszystkich stron
- doprawić solą i pieprzem
- podawać na ogrzanych talerzach
Źródło: Przepisy z programów: DOMOWY KUCHARZ oraz JACQUES PEPIN - DANIA NA SZYBKO - Kuchnia tv.