Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 0,5 puszki Fasoli czerwonej konserwowej
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 cebuli czerwonej
- 5 kawałków papryki konserwowej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, curry
Przygotowanie:
-
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Lekko solimy i zagotowujemy. Wsypujemy szklankę kaszy pęczak. Gotujmy na małym ogniu, nie mieszając, aż do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu rozkładamy na talerze, aby się nie posklejała. Czekamy, aż wystygnie.
-
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy obficie przyprawą curry (ok. 3 łyżki). Mieszamy mięso z przyprawą i wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię. Smażymy, aż się zarumieni. Przekładamy do osobnego naczynia, aby wystygło.
-
Paprykę konserwową obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę i wkładamy na sitko, aby sok obciekł.
- Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy kukurydze, fasolę (wcześniej lepiej przepłukać ją wodą, chociaż nie jest to konieczne), usmażone mięso, paprykę konserwową oraz ugotowany wcześniej pęczak. Dokładamy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy.
Źródło: Izabela Daniell