Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem curry

Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem curry

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem curry
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem curry Źródło: Izabela Daniell

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 puszki Fasoli czerwonej konserwowej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 5 kawałków papryki konserwowej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Lekko solimy i zagotowujemy. Wsypujemy szklankę kaszy pęczak. Gotujmy na małym ogniu, nie mieszając, aż do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu rozkładamy na talerze, aby się nie posklejała. Czekamy, aż wystygnie.

  2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Posypujemy obficie przyprawą curry (ok. 3 łyżki). Mieszamy mięso z przyprawą i wrzucamy na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię. Smażymy, aż się zarumieni. Przekładamy do osobnego naczynia, aby wystygło.

  3. Paprykę konserwową obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę i wkładamy na sitko, aby sok obciekł.

  4. Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy kukurydze, fasolę (wcześniej lepiej przepłukać ją wodą, chociaż nie jest to konieczne), usmażone mięso, paprykę konserwową oraz ugotowany wcześniej pęczak. Dokładamy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy.
Źródło: Izabela Daniell