Jest w tym coś z rytuału. Danie trzeba starannie zaplanować, kupić składniki, zamarynować, a potem czekać. Nie są to potrawy pracochłonne, lecz na ich przygotowanie potrzeba czasu. Cierpliwość zostaje nagrodzona. Marynaty to mikstury alchemiczne, które potrafią zmienić banał w szyk.
Ostrygi w anielskim włosiu z marynowanymi wodorostami i wasabi
Składniki:
- 8 ostryg,
- pół porcji ciasta filo,
- łyżka pasty wasabi
SOS:
- łyżeczka pasty wasabi,
- 2-3 limonki,
- łyżka octu ryżowego,
- łyżka sosu sojowego,
- arkusz podprażonego nori,
- liść suszonego wakame namoczonego i pokrojonego na małe kawałki,
- łyżeczka oleju arachidowego
PRZYBRANIE:
- pół filiżanki shisu,
- ćwierć filiżanki kolendry,
- ćwierć filiżanki małych liści mięty,
- olej arachidowy,
- gruba sól morska
Przygotowanie:
- Wyjmij ostrygi z muszli. Osusz mięso i posmaruj je pastą wasabi. Zwiń ciasto filo i pokrój je w bardzo cienkie paski.
- Rozwiń ciasto i zawiń w nie ostrygi. Połącz składniki sosu, dodaj namoczone i pokrojone na małe kawałki wakame i pokruszone nori. Wymieszaj zioła do przybrania i skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Na duży talerz wsyp grubą sól morska i ułóż na niej muszle po ostrygach. Do każdej muszli wlej po łyżce sosu
- i dodaj trochę przybrania.
- Rozgrzej na patelni olej roślinny i smaż ostrygi przez 30 sekund, aby ciasto lekko się przyrumieniło. Usmażone ostrygi odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i połóż po jednej ostrydze w muszli.
- - -
Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax
Składniki:
- 1 kg filetów z surowego łososia ze skóra,
- 2 pęki kopru,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki grubej soli,
- 2 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu,
- kieliszek wódki
SOS:
- 3 łyżki musztardy dijonskiej,
- łyżka białego octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki drobno posiekanego kopru,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki sosu. Z oczyszczonego łososia usuń ości i wykrój dwa równe filety ze skóra.
- Wymieszaj cukier, sól, pieprz i wódkę. Tą mieszanką grubo posmaruj filety z ryby i połóż na nich koper. Połóż na sobie połówki łososia skórą do zewnątrz i owiń je folią spożywczą, zostawiając na dole otwór.
- Ułóż rybę na desce tak, żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Przed podaniem oczyść rybę z kopru i nadmiaru soli. Pokrój w cieniutkie plasterki i podawaj z sosem i pieczywem.
- - -
Kurczak tandoori
Składniki:
- 2 szklanki pełnotłustego jogurtu,
- 6 zmiażdżonych ząbków czosnku,
- kawałek startego mrożonego imbiru,
- kopiasta łyżeczka kurkumy,
- kopiasta łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 czubate łyżeczki garam masali,
- sól,
- kurczak podzielony na 10 części: 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 udka, 4 części z piersi
Przygotowanie:
- Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszaj jogurt, czosnek i przyprawy. Dopraw solą i wymieszaj.
- Włóż części kurczaka do marynaty i wstaw do lodówki na cała noc.
- Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż go na metalowej kratce umieszczonej nad blacha do pieczenia. Piecz ok. 20 minut.
/ Źródło:
Przepisy z programów Kuchnia.tv
dania główne
drób
owoce morza
przystawki
przekąski
ryby
przepisy
ostrygi
marynaty
wodorosty
wasabi
ciasto filo
limonka
ocet ryżowy
sos sojowy
nori
wakame
olej arachidowy
shisu
kolendra
mięta
sól morska
gravlax
koper
cukier
czerwony pieprz
wódka
musztarda dijonska
ocet winny
miód
koper
oliwa
jogurt
czosnek
imbir
kurkuma
papryka
garam masala
kurczak