Makarońska sałatka z pieczonej papryki i pomidorów
Składniki:
- 2 pieczone zielone papryki bez skórki,
- 3 pomidory,
- kiszona cytryna,
- sól morska,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Cytrynę pokrój w paseczki, wymieszaj z pomidorami i papryką.
- Posól, polej oliwą i sokiem z cytryny, dodaj posiekaną natkę, wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Sałatkę najlepiej przygotowywać co najmniej godzinę przed podaniem.
Mieszanka serów na słodko
Składniki:
- 500 g rożnych gatunków sera,
- 1/3 szklanki pestek dyni,
- 1/3 szklanki rodzynek,
- 1/3 szklanki miodu,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- sól,
- ok. 30 cienkich krakersów pszennych,
- ok. 30 liści mięty
Przygotowanie:
- Pokrój sery w kostkę o boku 1 cm lub pokrusz.
- Pestki dyni smaż na patelni 3-4 minuty na średnim ogniu i wrzuć je do serów.
- Dodaj rodzynki, miód, sok z limonki i pieprz. Wymieszaj, sprawdź smak, w razie potrzeby dosól.
- Nałóż niewielką ilość mieszanki na krakersy, przybierz je listkiem mięty i podaj.
Kanapka z tuńczykiem i warzywami
Składniki:
- puszka tuńczyka w oleju,
- 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
- 45 g blanszowanej zielonej fasolki szparagowej,
- 25 g pasków pomarańczowej papryki,
- 6 liści świeżej bazylii,
- 1/2 szklanki poszatkowanego fenkułu,
- 4 połówki karczocha z puszki,
- 2 łyżki pokruszonej fety,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego,
- sól i pieprz,
- 4 chlebki pita,
- 1/2 szklanki kiełków brokuła
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj tuńczyka, pomidorki, czerwoną cebulę, fasolkę szparagowa, paprykę, bazylię, fenkuł,
- karczocha i fetę.
- Dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz, znowu wymieszaj.
- Rozłóż sałatkę do chlebków i przybierz kiełkami.
Reggae ryż
Składniki:
- szklanka ryżu basmati albo zwykłego białego długoziarnistego,
- 800 g pomidorów z puszki w całości,
- szklanka czarnej fasoli z puszki, osaczonej z zalewy i przepłukanej,
- łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
- drobno posiekana mała papryczka (cubanella albo chili),
- 2 dymki posiekane na drobne kawałki,
- 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry,
- łyżeczka soli, szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Włóż do średniego rondla ryż, pomidory i fasolkę. Dopraw zielem angielskim, sola i pieprzem i zagotuj na średnim ogniu.
- Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki (ok. 20 min). Wymieszaj, żeby ryż nie zbił się w masę.
- Przed podaniem dodaj dymkę oraz kolendrę i wymieszaj.
Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv