Składniki:
-
filet z łososia (100-150 g),
-
1 średniej wielkości czerwony burak,
-
½ zielonego ogórka,
-
duża garść roszponki,
-
kilka orzeszków piniowych,
-
¼ cytryny,
-
2 łyżki oliwy z oliwek,
-
1 łyżeczka chrzanu,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Filet z łososia dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą (1 łyżka) i sokiem z cytryny (zostawić odrobinę, by skropić roszponkę), posypać koperkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut. Roszponkę wymieszać z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Dodać pokrojony w plasterki ogórek. Sałatkę rozłożyć na talerzu. Buraka obrać i pokroić na cienkie plasterki (najlepiej zrobić to w gumowych rękawiczkach, by nie pobrudzić rąk), wymieszać z chrzanem, ułożyć na roszponce i posypać orzeszkami piniowymi. Upieczonego łososia ułożyć na sałatce.
Źródło: Vimed