Składniki:
- cały filet z łososia ze skórą
- 2 pęczki koperku
- 2 buraki
- 3 łyżki chrzanu
- 2 cytryny
- 80g soli
- 50g brązowego cukru
- kieliszek wódki
- pieprz
Czas przygotowania:
ok.15 min + 24 h
Przygotowanie:
Na początek myjemy łososia i dokładnie osuszamy go ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą, cukrem i pieprzem. Nacieramy chrzanem. Ścieramy buraki na tarce i obkładamy nimi łososia. Siekamy drobno koperek i posypujemy. Ścieramy na rybę skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Polewamy wódką. Wcieramy wszystkie składniki bardzo dokładnie. Owijamy rybę folią spożywczą lub aluminiową. Kładziemy na półmisku lub desce. Przykrywamy drugą deską i kładziemy na wierzchu coś ciężkiego. Zostawiamy w lodówce na minimum 24 godziny.
Przed podaniem zdejmujemy z łososia marynatę i kroimy na cieniutkie plasterki. Możecie go zjeść na kanapce albo z jakąś sałatką. Możecie też wymieszać jogurt ze skórką z cytryny, sokiem, solą i pieprzem i polać łososia.
Smacznego