Przepis ten jest świetny na letnie popołudnia. Pstrąga możesz zastąpić jakąś inną białą rybą. Ser LE PIC, to ser kozi w popiele, jeśli nie lubisz koziego sera, możesz zamiast niego użyć fety.
Składniki:
- 1 pstrąg ok. 400g
- pół koziego sera LE PIC
- 2 garści bobu
- 10 małych młodych ziemniaków
- 10 muli
- garść koperku
- cytryna
- łyżeczka musztardy Dijon
- oliwa
- 15g masła
- sól
- pieprz
Czas przygotowania:
ok. 30 min
Przygotowanie:
- Umyć bób, ziemniaki, koperek i cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny i posiekać koperek. Wyfiletować pstrąga. Pokroić każdy filet na dwa kawałki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Z muli usunąć wąsy. Dokładnie wyszorować. Otwarte wyrzucić.
- W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę. Ugotować osobno bób (młody ok. 3 minut) i ziemniaki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Włożyć pstrąga skórą do dołu i smażyć ok. 4 minut. Po tym czasie dodać mule, włożyć masło i przykryć pokrywką. Będą gotowe gdy się otworzą.
- Ugotowany i obrany bób wymieszać z ziemniakami, posiekanym koperkiem, skórką i sokiem z cytryny, pokrojonym serem LE PIC oraz łyżką oliwy. Wyłożyć na środek talerza. Na około ułożyć ugotowane mule (te, które pozostały zamknięte wyrzucić). Na ziemniakach ułożyć pstrąga.
Do sosu pozostałego z duszenia ryby i muli dodać łyżeczkę musztardy Dijon i sok z połowy cytryny. Wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać rybę, mule i warzywa.