Składniki:
- cukinia - 1 średnia
- ugotowana kasza jęczmienna - 3/4 szklanki
- biała część pora - ok. 5 cm
- suszone pomidory w oliwie - 3 sztuki
- pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
- świeża bazylia - garstka
- oliwa - 1 łyżka
- sól - do smaku (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Umytą cukinię rozcinamy na pół, i wydrążamy środki.Wydrążone części kroimy w średnią kostkę i odkładamy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy (ja użyłam oliwy z zalewy suszonych pomidorów), wrzucamy posiekanego w paseczki pora, lekko solimy i szklimy na średnim ogniu.
Po chwili dodajemy na patelnię pokrojone kawałki cukinii, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 min.
Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy posiekane w paseczki suszone pomidory i 4 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Mieszamy dokładnie, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Wydrążone połówki cukinii lekko solimy od środka, wypełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170°C. Zapiekamy ok. 20 min.
Źródło: Monika Gocha