Cukinia zapiekana z kaszą jęczmienną i suszonymi pomidorami

Cukinia zapiekana z kaszą jęczmienną i suszonymi pomidorami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Cukinia zapiekana z kaszą jęczmienną i suszonymi pomidorami
Cukinia zapiekana z kaszą jęczmienną i suszonymi pomidorami Źródło: Monika Gocha

Składniki:

  • cukinia - 1 średnia
  • ugotowana kasza jęczmienna - 3/4 szklanki
  • biała część pora - ok. 5 cm
  • suszone pomidory w oliwie - 3 sztuki
  • pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
  • świeża bazylia - garstka
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - do smaku (ok. 1 płaskiej łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Umytą cukinię rozcinamy na pół, i wydrążamy środki.Wydrążone części kroimy w średnią kostkę i odkładamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy (ja użyłam oliwy z zalewy suszonych pomidorów), wrzucamy posiekanego w paseczki pora, lekko solimy i szklimy na średnim ogniu.

Po chwili dodajemy na patelnię pokrojone kawałki cukinii, mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 min.

Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy posiekane w paseczki suszone pomidory i 4 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Mieszamy dokładnie, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Wydrążone połówki cukinii lekko solimy od środka, wypełniamy farszem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170°C. Zapiekamy ok. 20 min.