Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką, filetem z kurczaka i kaszą jęczmienną.
Pieczony boczek w tym wydaniu ma bardzo dobrze wyczuwalny i aromatyczny smak suszonej śliwki.
Składniki
- 0,30kg fileta z kurczaka
- 0,15kg suszonej śliwki
- 0,1kg kaszy gryczanej (1 torebka)
- 1kg chudego, grubszego boczku wieprzowego (bez skóry)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Boczek dokładnie umyć, przeciąć w poprzek na pół, lecz nie do końca, tak żeby otrzymać jeden duży płat, jeżeli jest za gruby to troszkę rozbić tłuczkiem.
- Czosnek przecisnąć przez praskę dodać sól, pieprz, przyprawę do grilla, majeranek, słodką paprykę, suszoną cebulę. Składniki dokładnie wymieszać, natrzeć boczek i odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
- Filet z kurczaka, suszone śliwki, cebulę i kaszę gryczaną zmielić maszynką, dodać jajko, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić na jednolitą masę.
- Na boczek wyłożyć farsz ,zwinąć jak roladę, obwiązać sznurkiem, związać końce.
- Roladę boczkową przełożyć do worka foliowego, zamknąć i piec około 80 minut w temperaturze 190 stopni C. Dodatkowo podczas pieczenia roladę obracać w piekarniku tak aby dokładnie upiekła się z każdej strony.
- Boczek faszerowany doskonały jest na kanapki ale również na ciepło.
Smacznego:)

Źródło: Ewelina Pędzikowska