Zwłaszcza w słotny jesienny dzień. I niekoniecznie musi pełnić skromną rolę supportu, czyli dania wprowadzającego. Z powodzeniem może być także głównym bohaterem obiadowego menu.
Bisque z homara
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- korpusy homara wraz z wywarem z gotowania (3 szklanki),
- szklanka grubo posiekanego selera naciowego,
- szklanka grubo pokrojonej cebuli,
- 4 nieobrane,zmiażdżone ząbki czosnku,
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 łyżeczki grubo posiekanego estragonu,
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- sól,
- 1/4 szklanki tłustej śmietany,
- łyżka koniaku,
- łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Rozgrzej w dużym rondlu oliwę. Wrzuć kawałki korpusów homarów. Smaż je, mieszając od czasu do czasu, przez 6-8 minut, aż zaczną się rumienić. Dodaj seler, cebulę i czosnek. Składniki smaż na małym ogniu przez 5 minut.
- Wymieszaj wino z mąką na gładką masę. Dodaj mieszaninę do rondla, wlej także wywar z gotowania homarów i uzupełnij przecierem pomidorowym, tymiankiem, estragonem i pieprzem kajeńskim. Doprowadź do wrzenia. Zupę gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Przelej zawartość rondla przez sito, uzyskując 3-4 szklanki zupy.W razie potrzeby uzupełnij ją wodą. Dodaj śmietanę i koniak. Podgrzej, aż bisque zacznie wrzeć. Posyp wedle uznania szczypiorkiem dla smaku i natychmiast podaj.
Bulion rybny
Składniki:
- resztki ryby (skóra, kręgosłup, płetwy itp.) pozostałe po czyszczeniu,
- pancerzyki krewetek,
- marchewka,
- cebula,
- por,
- seler,
- kilka gałązek pietruszki,
- kilka gałązek tymianku,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- listek laurowy,
- 6 ziarenek pieprzu
Przygotowanie:
- Włóż do garnka resztki ryby, pancerzyki krewetek, obrane warzywa, zioła i przyprawy. Zalej je winem i uzupełnij wodą
- Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj ok. 20 min, od czasu do czasu usuwając szumowiny. Przecedź zupę i podaj ją w małych miseczkach.
Pełna energii zupa wegetariańska
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 marchewki pokrojone w kostkę,
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę,
- 2 cebule pokrojone w kostkę,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki brązowego ryżu,
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 1 posiekany pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę w średnim garnku. Wrzuć do niego marchewkę, selera naciowego i cebulę i smaż je przez 5 minut. Dodaj bulion i doprowadź zawartość do wrzenia.
- Dodaj ryż i soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Zupa jest już gotowa do podania. Możesz też ją odstawić i podgrzać ponownie za kilka godzin, a nawet następnego dnia.
- Tuż przed podaniem podgrzej zupę i wrzuć kukurydzę, groszek i natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Błyskawiczna zupa jarzynowa
Składniki:
- 5 szklanek wody,
- 2 szklanki startej cukinii,
- szklanka startej marchewki,
- szklanka startej cebuli,
- szklanka pokrojonych na plasterki pieczarek (2-4 sztuki),
- 1/3 szklanki drobno posiekanej cebulki dymki (3 sztuki),
- 2 szklanki grubo posiekanych liści rożnych gatunków sałaty,
- łyżeczka soli,
- 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych,
- 4 łyżeczki masła,
- szklanka tartego sera gruyère
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Do wrzątku wrzuć wszystkie warzywa i gotuj na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
- Posyp zupę płatkami owsianymi. Zmniejsz płomień gotuj ją 2-3 minuty.
- Przelej zupę do gorących miseczek. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę masła. Posyp ją kilkoma czubatymi łyżeczkami sera i dopraw przyprawami do smaku.
Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv