Lody waniliowe z espresso i orzechami pekan a może sorbet z limonek i bazylii?
Lody waniliowe z espresso i orzechami pekan
Składniki:
- 2 garście orzechów pekan,
- cukier puder,
- 4 łyżki wody,
- mocny napar kawy espresso,
- lody waniliowe,
- syrop klonowy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Orzechy połóż na płaskiej blasze, posyp je garścią cukru pudru z czterema łyżkami wody. Mieszaj, aż orzechy staną się lepkie.
- Rozłóż orzechy płasko na blasze i piecz 20 minut.
- Zaparz mocną kawę. Nałóż do szklanek po dwie duże kulki lodów waniliowych. Zalej je kawą do połowy, posyp orzechami i polej odrobiną syropu klonowego.
- - -
Lody cytrynowe
Składniki:
- 1/3 szklanki soku z cytryny,
- 2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki maślanki,
- niecałe dwie szklanki śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Wymieszaj sok i skórkę cytrynowa z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dolej maślankę i kremówkę.
- Wlej mieszaninę do maszynki do lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją. Przełóż je do plastikowego pojemnika i zamroź.
- - -
Lody w skorupce cynamonowej
Składniki:
- 4 łyżki grubego cukru,
- 1 łyżka mielonego cynamonu,
- 4 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
- wymieszaj cukier z cynamonem.
- obtocz lodowe gałki przygotowaną masą
- - -
Sorbet z limonek i bazylii
Składniki:
- 2 kieliszki (300 ml) cukru,
- kieliszek (150 ml) wody,
- 5-6 limonek,
- pęczek bazylii
Przygotowanie:
- Wsyp cukier do rondla i wlej wodę. Dodaj startą skórkę z limonek, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Pozostaw płyn do ostygnięcia.
- Wyciśnij sok z limonek. Wlej go do ostudzonego syropu i dobrze wymieszaj.
- Zostaw kilka listków bazylii do dekoracji. Resztę porwij na kawałki, wrzuć do moździerza i utłucz na miazgę. Przełóż pulpę do syropu i zamieszaj. Przecedź mieszaninę przez sito, wyciskając drobinki skórki i bazylii.
- Przelej mieszaninę do metalowej miski i wstaw do zamrażarki. Po 45 minutach wyjmij miskę, a jej zawartość ubij trzepaczką i wstaw do zamrażarki. Po 30 minutach sorbet powinien być gotowy. Jeśli nie jest, znów ubij go trzepaczką i wstaw do zamrażarki na kolejne pół godziny
Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv