Pomysł na szybką kolację, która dostarczy dużo białka i błonnika

Pomysł na szybką kolację, która dostarczy dużo białka i błonnika

Dodano: 
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami / Źródło: Shutterstock
Pożegnaj się z nudnymi kolacjami i wypróbuj przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Jest pyszna!

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to prosty sposób na kolację, która oszczędzi czas dzięki szybkiemu i łatwemu przygotowywaniu. Jedyne, czym musisz dysponować to sprawny piekarnik i naczynie żaroodporne. Skorzystaj z poniższej list zakupów i przygotuj zapiekankę według instrukcji.

Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami

Składniki (4 porcje):

  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka nasion granatu
  • Nać świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
  2. Pokrój w kostkę szalotkę i rozgnieć ząbki czosnku.
  3. W dużej misce przygotuj marynatę: połącz szalotkę, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Włóż udka z kurczaka do miski i równomiernie obtocz w przygotowanej mieszance.
  5. Pokrój paprykę i ziemniaki w kostkę.
  6. Umieść paprykę i ziemniaki na blasze do pieczenia, a następnie połóż na nich udka z kurczaka, polewając resztką marynaty. Dopraw do smaku.
  7. Włóż blachę do piekarnika na 20 minut.
  8. Przemieszaj lekko warzywa i zostaw w piekarniku na kolejne 15 minut, aż się zarumienią.
  9. Na wierzchu posyp pestkami granatu i natką pietruszki. Gotowe!

* Każda porcja ma orientacyjnie 340 kcal i 30 g białka.

Czytaj też:
Odchudzasz się? Oto 5 pomysłów na niskokaloryczne kolacje

Opracowała:
Źródło: Metro
-

Czytaj także