Miodownik to pyszne ciasto, którym oczarujesz domowników i gości. Jest słodkie, a jednocześnie dzięki zawartości miodu i mleka nie tak niezdrowe jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka! Jak zrobić miodownik? To wcale nie jest trudne, wymaga tylko odrobiny cierpliwości.
Miodownik nie tylko na święta
Kruche ciasto przekładane kremem budyniowym i słodką kajmakową masą świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jest bardzo eleganckie, długo zachowuje świeżość i kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Miodownik można przygotować na wiele okazji, np. na uroczystości rodzinne. Ciasto to dobrze smakuje latem, gdy ze względu na wysokie temperatury sięgamy po chłodne desery przechowywane w lodówce.
Miodownik zdrowy czy nie?
Miodownik to ciasto, które ma bardzo dużo kalorii. W 100 g jest ich prawie 300! Ale warto zauważyć, że nie jadamy go na co dzień, lecz zwykle od święta, a od czasu do czasu można pozwolić sobie na małą przyjemność. Mimo wysokiej kaloryczności i dużej zawartości cukru (zarówno w masie kajmakowej, jak i w budyniu), ma ono też pewne walory zdrowotne.
Miód zawiera dużo cennych witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę A), kwas foliowy, potas. Jest naturalnym antybiotykiem – działa bakteriobójczo, poprawia odporność, chroni przed infekcjami. Wzmacnia pracę układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, miażdżycą.
Wspomaga pracę układu trawiennego (m.in. wątroby), pomaga wyeliminować biegunki. Miód zbawiennie wpływa również na układ nerwowy, niweluje napięcia, stres, pomaga zmniejszyć problem z bezsennością.
Przepis na miodownik
Przygotowanie miodownika wymaga cierpliwości. Najlepiej zrobić to ciasto dzień przed zaplanowaną uroczystością. Dzięki temu kruche ciasto zmięknie w lodówce, przez co przysmak będzie smakował jeszcze lepiej.
Składniki na ciasto miodowe
- 500 g mąki
- 1 kostka masła
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy
- 0,5 l mleka 2 procent lub 3,2 procent (można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Dodatkowo
- 1 puszka masy kajmakowej
- polewa czekoladowa
- 0,5 szklanki orzechów do dekoracji
Przygotowanie
- Zagotować mleko z masłem, dodać do niego budyń wymieszany wcześniej z cukrem
- Odstawić do wystudzenia
- Zagnieść kruche ciasto z mąki, zimnego masła (dobrze jest pokroić je wcześniej w kostkę), 2 jajek. Dodać miód, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy
- Ciasto uformować w kulę i podzielić na 3 równe części. Owinąć folią aluminiową lub woreczkiem foliowym, włożyć do lodówki lub zamrażarki
- Formę o wymiarach 20x30 posmarować masłem, obsypać bułką tartą. Zetrzeć na spód pierwszą część ciasta. Podpiec przez ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
- Następnie podpiec kolejne dwa spody
- Gdy pierwszy spód ostygnie, wyłożyć na niego budyń (najlepiej przestudzony), przykryć kolejnym plackiem miodowym. Posmarować masą kajmakową, położyć trzeci placek, wyłożyć resztkę masy kajmakowej
- Polać roztopioną czekoladą, udekorować orzechami
- Wstawić do lodówki. Podawać schłodzony
Czytaj też:
6 nietypowych zamienników proszku do pieczenia, które działają równie skutecznie