Przepis na pizzę wydaje się banalnie prosty. I rzeczywiście taki jest! Wystarczy przygotować odpowiednie ciasto do pizzy, a domowa pizza wyjdzie idealna: chrupiąca, miękka z ulubionymi dodatkami. W czym tkwi sekret?
Domowa pizza krok po kroku
Aby zrobić idealną domową pizzę, nie trzeba mieć pieca do pizzy. W zwykłym elektrycznym piekarniku wyjdzie bardzo dobra, jeśli będziemy pamiętali o kilku szczegółach.
1. Wybierz najlepszą mąkę na pizzę
Aby pizza smakowała tak samo jak w dobrej pizzerii, trzeba zadbać o to, by przygotować ją z jak najlepszych składników. Najważniejsza jest mąka – warto zdać sobie sprawę, że od tego, jaki wybierzemy typ mąki, zależy to, jakie otrzymamy ciasto. Do pizzy najlepsza jest mąka pszenna typu 450, dzięki której otrzymamy sprężyste i cienkie ciasto.
Wskazówka: Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą do przygotowania pizzy wykorzystać mąkę jaglaną, ryżową i np. gryczaną. Z takiej mieszanki pizza wyjdzie równie dobra jak ta na mące pszennej.
2. Ogranicz liczbę składników
Przygotowanie ciasta na pizzę jest proste i nie wymaga kulinarnych eksperymentów. Potrzebne będą tylko mąka, woda, drożdże, oliwa z oliwek, szczypta soli i cukru.
Czytaj też:
Czy pizza na śniadanie to dobry pomysł? Odpowiedź może szokować
3. Nie sparz drożdży
Aby pizza pięknie wyrosła, konieczny jest dodatek drożdży. Warto je wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku. Ważne jest, by nie użyć do tego zbyt gorącej wody/mleka, by nie sparzyć drożdży. Jeśli to zrobimy, ciasto nam nie wyrośnie.
4. Pozwól ciastu wyrosnąć
Aby pizza była smaczna, trzeba dać ciastu czas do wyrośnięcia. Można to zrobić na dwa sposoby: albo odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut, albo włożyć je na noc do lodówki. W zimnej temperaturze ciasto również wyrośnie, ale będzie trwało to dużo dłużej. W ten sposób możemy więc przygotować ciasto na pizzę na kolejny dzień
Przepis na pizzę domową
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej (typu 450)
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki (ok. 30 ml) oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na 30 minut.
- Mąkę mieszamy z wodą, oliwą, solą
- Po 30 minutach rozczyn wlewamy do mąki i energicznie wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego
- Ciasto przekładamy do dużej i wysokiej miski (dobrze jest wysmarować ją oliwą) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Warto przykryć je lnianą ściereczką, by ciasto oddychało
- Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy z nich kule. Odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut
- Po tym czasie delikatnie rozciągamy palcami (nie poleca się wałkowania) ciasto, tworząc z niego spód do pizzy
- Gotowy spód smarujemy sosem pomidorowym
- Układamy na nim ulubione składniki, np. szynkę, pieczarki, ser mozarrella
- Pieczemy w temperaturze 250 stopni w funkcji góra-dół przez ok. 9 minut
- Smacznego!
Przepis na pizzę bez drożdży
Przygotowanie pizzy bez drożdży zajmuje dużo mniej czasu, a pizza jest równie pyszna. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, więc taką pizzę można wyczarować w kilka chwil.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typu 450
- 150 g ciepłej maślanki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Zamiast maślanki można użyć jogurtu naturalnego
- Zagnieść ciasto do czasu, dopóki nie będzie gładkie i elastyczne
- Rozłożyć je na papierze wysmarowanym oliwą i rozciągnąć rękami
- Spód posmarować sosem pomidorowym
- Wyłożyć na niego ulubione dodatki i ser
- Piec około 10 minut w temperaturze 250 stopni w piekarniku
- Smacznego!
Czytaj też:
Ciasto na pizzę – prosty przepis dla początkujących