Przepis na pizzę: jak zrobić domową pizzę?

Przepis na pizzę: jak zrobić domową pizzę?

Dodano: 
Pizza
Pizza / Źródło: Shutterstock
Przepis na pizzę jest prosty i zawsze się udaje! Zobacz, jak zrobić domową pizzę, którą zachwycisz bliskich. Sekretem jest ciasto do pizzy.

Przepis na pizzę wydaje się banalnie prosty. I rzeczywiście taki jest! Wystarczy przygotować odpowiednie ciasto do pizzy, a domowa pizza wyjdzie idealna: chrupiąca, miękka z ulubionymi dodatkami. W czym tkwi sekret?

Domowa pizza krok po kroku

Aby zrobić idealną domową pizzę, nie trzeba mieć pieca do pizzy. W zwykłym elektrycznym piekarniku wyjdzie bardzo dobra, jeśli będziemy pamiętali o kilku szczegółach.

1. Wybierz najlepszą mąkę na pizzę

Aby pizza smakowała tak samo jak w dobrej pizzerii, trzeba zadbać o to, by przygotować ją z jak najlepszych składników. Najważniejsza jest mąka – warto zdać sobie sprawę, że od tego, jaki wybierzemy typ mąki, zależy to, jakie otrzymamy ciasto. Do pizzy najlepsza jest mąka pszenna typu 450, dzięki której otrzymamy sprężyste i cienkie ciasto.

Wskazówka: Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą do przygotowania pizzy wykorzystać mąkę jaglaną, ryżową i np. gryczaną. Z takiej mieszanki pizza wyjdzie równie dobra jak ta na mące pszennej.

2. Ogranicz liczbę składników

Przygotowanie ciasta na pizzę jest proste i nie wymaga kulinarnych eksperymentów. Potrzebne będą tylko mąka, woda, drożdże, oliwa z oliwek, szczypta soli i cukru.

Czytaj też:
Czy pizza na śniadanie to dobry pomysł? Odpowiedź może szokować

3. Nie sparz drożdży

Aby pizza pięknie wyrosła, konieczny jest dodatek drożdży. Warto je wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku. Ważne jest, by nie użyć do tego zbyt gorącej wody/mleka, by nie sparzyć drożdży. Jeśli to zrobimy, ciasto nam nie wyrośnie.

4. Pozwól ciastu wyrosnąć

Aby pizza była smaczna, trzeba dać ciastu czas do wyrośnięcia. Można to zrobić na dwa sposoby: albo odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut, albo włożyć je na noc do lodówki. W zimnej temperaturze ciasto również wyrośnie, ale będzie trwało to dużo dłużej. W ten sposób możemy więc przygotować ciasto na pizzę na kolejny dzień

Przepis na pizzę domową

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typu 450)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki (ok. 30 ml) oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na 30 minut.
  2. Mąkę mieszamy z wodą, oliwą, solą
  3. Po 30 minutach rozczyn wlewamy do mąki i energicznie wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego
  4. Ciasto przekładamy do dużej i wysokiej miski (dobrze jest wysmarować ją oliwą) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Warto przykryć je lnianą ściereczką, by ciasto oddychało
  5. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy z nich kule. Odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia na kolejne 30 minut
  6. Po tym czasie delikatnie rozciągamy palcami (nie poleca się wałkowania) ciasto, tworząc z niego spód do pizzy
  7. Gotowy spód smarujemy sosem pomidorowym
  8. Układamy na nim ulubione składniki, np. szynkę, pieczarki, ser mozarrella
  9. Pieczemy w temperaturze 250 stopni w funkcji góra-dół przez ok. 9 minut
  10. Smacznego!

Przepis na pizzę bez drożdży

Przygotowanie pizzy bez drożdży zajmuje dużo mniej czasu, a pizza jest równie pyszna. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, więc taką pizzę można wyczarować w kilka chwil.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typu 450
  • 150 g ciepłej maślanki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Zamiast maślanki można użyć jogurtu naturalnego
  2. Zagnieść ciasto do czasu, dopóki nie będzie gładkie i elastyczne
  3. Rozłożyć je na papierze wysmarowanym oliwą i rozciągnąć rękami
  4. Spód posmarować sosem pomidorowym
  5. Wyłożyć na niego ulubione dodatki i ser
  6. Piec około 10 minut w temperaturze 250 stopni w piekarniku
  7. Smacznego!

Czytaj też:
Ciasto na pizzę – prosty przepis dla początkujących

-

Czytaj także