Pancakes, amerykańskie naleśniki, to pyszne, puszyste placki, które pokochał świat. W smaku przypominają naleśniki, ale różnią się od nich wyglądem i konsystencją ciasta. Co warto wiedzieć o pancakesach?
Skąd pochodzą amerykańskie naleśniki? Historia słynnych placków
Naleśniki pojawiły się w Stanach Zjednoczonych po przybyciu kolonistów z Europy. Francuscy i angielscy kolonizatorzy chętnie spożywali to danie w czasie różnych uroczystości. Bardzo szybko zaczęli do ciasta dodawać środki spulchniające, drożdże czy sodę, przez co placki zmieniły swój wygląd. Stały się grubsze i bardziej puszyste, szybciej potrafiły nasycić. Nie wiadomo jednak, kto i kiedy dokładnie opracował przepis na pancakesy.
Pierwszy odnotowany przepis na nowe naleśniki znalazł się w książce „American Cookery” z 1796 roku, której autorką była Amelia Simmons. Danie to zostało nazwane Indian Slapjack i co ciekawe, nie zawierało w ogóle substancji spulchniających. Składało się tylko z dwóch składników: mąki kukurydzianej i mąki pszennej. W tej wersji pancakesów dominowała mąka kukurydziana, a mąka pszenna była jedynie dodatkiem (4 łyżki na 1 półkwartę mąki kukurydzianej).
Pancakesy szybko zajęły stałe miejsce w menu Amerykanów. Mieszkańcy Nowego Świata upodobali je sobie na śniadanie. Podawali je z dodatkiem słodkich syropów (m.in. klonowego), miodu, bitej śmietany i świeżych owoców – i tak jest spożywane do dzisiaj. Co ciekawe, naleśniki w tej wariacji chętnie spożywa się również w Kanadzie.
Pancakesy jada się w weekendy w czasie leniwych śniadań. Słodki przysmak wprawia Amerykanów w dobry nastrój na cały dzień. Nic dziwnego – te naleśniki są po prostu pyszne! Miłość do placków jest tak wielka, że w Ameryce powstał nawet Dzień Naleśnika, który obchodzi się w ostatni dzień karnawału. W czasie różnych imprez można m.in. spróbować pancakesów przygotowywanych przez amerykańskich mistrzów smaku.
Danie to cieszyło się w Stanach Zjednoczonych taką popularnością, że w 1958 roku powstała sieć restauracji International House of Pancakes. Szybko stała się jednym z ulubionych miejsc Amerykanów. Dziś w całych Stanach Zjednoczonych istnieje ponad 1500 takich restauracji, a szefowie kuchni od ponad 60 lat utrzymują w tajemnicy przepis na kultowe placuszki.
Słodkie placuszki spożywa się również w Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy zastąpili nimi nawet pączki – tradycją jest sięganie po pancakesy w ostatni dzień poprzedzający nadejście Wielkiego Postu. W Wielkiej Brytanii pancakesy serwuje się więc tak jak u nas pączki w tłusty czwartek.
Czytaj też:
Puszyste pancakes na weekendowe śniadanie – przepis Magdy Gessler
Polska wersja amerykańskich naleśników
W Polsce pancakesy wyglądają inaczej niż w Stanach Zjednoczonych. Są grubsze i bardziej przypominają racuchy. Podaje się je z konfiturą, dżemem, miodem, syropem klonowym, owocami. Często sięga się po nie nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek.
Przepisy na pancakesy
Jest mnóstwo smacznych przepisów na pancakesy. Warto wypróbować kilka z nich, by znaleźć swoją ulubioną wersję tego puszystego deseru.
Tradycyjne pancakesy na mleku
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 500 g mąki
- 2 jajka
- odrobina cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy na suchej patelni okrągłe placuszki – dodatek oleju sprawia, że pancakesy nie przywierają. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, bitą śmietaną, dżemem, kremem czekoladowym, słodkim syropem.
Czekoladowe pancakesy
Składniki:
- 250 ml mleka
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- odrobina cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina oleju rzepakowego
- 100 g startej na tarce czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera. Na końcu dodajemy płatki startej czekolady i delikatnie mieszamy je łyżką z ciastem. Smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy z owocami, konfiturą, kremem czekoladowym czy syropem klonowym.
Wegańskie pancakesy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub owsianego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy (lub 2 łyżki cukru pudru)
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Czytaj też:
Zostało ci trochę ciasta z naleśników? Oto kreatywne sposoby na jego wykorzystanie