Śniadanie z restauracji w twojej kuchni – przepis na szakszukę

Śniadanie z restauracji w twojej kuchni – przepis na szakszukę

Dodano: 
Szakszuka
Szakszuka / Źródło: Shutterstock
Szakszuka to popularne danie z Bliskiego Wschodu. Składa się z gotowanych jajek w sosie pomidorowo-paprykowym.

To odżywcze i sycące danie idealnie sprawdzi się na śniadanie, ale również lunch i kolację dla całej rodziny. Jego moc tkwi w zdrowych, łatwo dostępnych składnikach oraz dodatku aromatycznych przypraw.

Co to jest szakszuka?

Szakszuka to klasyczne danie z okolicy Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Dosłownie oznacza „mieszankę” – tradycyjna wersja wykorzystuje pomidory, cebulę i przyprawy jako bazę oraz jajka na wierzch. Danie podawane jest w wersji wegetariańskiej, chociaż można dodać do niego mięso, np. boczek. Niektórzy urozmaicają smak szakszuki serem feta.

Przepis na szakszukę

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 zmielone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 5 dużych jaj
  • 1 puszka lub 6 świeżych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku
  • Garść kolendry, bazylii lub pietruszki do dekoracji
  • Chrupiące pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj cebulę i paprykę.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj posiekane warzywa i sól. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka – około 4 do 6 minut.
  3. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj 1 do 2 minut.
  4. Wlej zawartość puszki lub kawałki surowych pomidorów na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i zagotuj.
  5. Użyj dużej łyżki, aby zrobić małe dołki w sosie i wbij jajka do każdego dołka.
  6. Przykryj patelnię i smaż przez 5-8 minut, aż jajka będą gotowe.
  7. * Opcjonalnie możesz przenieść danie do piekarnika i podpiec całą masę ok. 8 min w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Posyp wybraną natką do dekoracji. Podawaj z pieczywem.

Smacznego!

Czytaj też:
Żywność, która pozwala zachować urodę. Co jeść, by być pięknym?

Opracowała:
Źródło: Cookieandkate

Czytaj także