Na tłusty czwartek – faworki! Oto przepis od Magdy Gessler

Na tłusty czwartek – faworki! Oto przepis od Magdy Gessler

Dodano: 
Faworki
Faworki
Chociaż Magda Gessler oferuje faworki w swoich cukierniach, możesz spróbować usmażyć je w domu. Oto przepis!

Tłusty czwartek stoi pod znakiem dwóch obowiązkowych przekąsek – pączków i faworków. O ile pączki często kupujemy na mieście, faworki – słodkie, kruche ciasto smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem – często są przygotowywane w domach. Są wspólne dla wielu kuchni europejskich, chociaż szczególną popularnością cieszą się w Polsce. Rodacy nazywają je niekiedy chrustem, za to na Zachodzie znane są pod nazwą „angel wings” – czyli skrzydeł anioła. Zobacz, jak je przygotować w domu.

Przepis na faworki

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj smalec. Do tego wbij 15 żółtek jajek, dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Utrzyj wszystko na jednolitą masę.
  2. Wyrób masę na gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy na dość cienką warstwę. Podsyp mąką.
  3. Pokrój ciasto w paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 15 cm. Natnij otwór pośrodku każdego kawałka.
  4. Zawiń ciasto w faworki, przekładając jeden koniec przez wycięty otwór.
  5. Rozgrzej smalec w dużym rondlu.
  6. Smaż faworki na złoty kolor, przewracając co chwilę, aby były równomiernie zarumienione.
  7. Wyjmij faworki i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

instagramCzytaj też:
Słodycze nie zawsze muszą budzić wyrzuty sumienia. Oto 3 przepisy na zdrowe ciasteczka

Opracowała:
Źródło: Express Ilustrowany
-

Czytaj także