Delikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis

Delikatne, chrupiące i pyszne placki z cukinii z sosem jogurtowym – przepis

Dodano: 
Placki z cukinii z sosem jogurtowym
Placki z cukinii z sosem jogurtowym / Źródło: Shutterstock
Placki z cukinii to smaczna i dodająca energii przekąska, która może być również podana jako danie główne. Sprawdź, jak ją przygotować.

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jej największą zaletą jest delikatny smak, który doskonale komponuje się z innymi produktami. Dodatkowo cukinia jest dobrym źródłem witaminy B6, a także witaminy A i C. Nic dziwnego, że Polacy często smażą placki z cukinii. Oto przepis, jak przygotować je w domu.

Przepis na placki z cukinii

Składniki

Na placki:

  • 3 średnie cukinie
  • ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • drobno posiekany koperek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kostka sera feta
  • sól
  • pieprz

Na sos jogurtowy:

  • kubek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić lub zetrzeć na tarce i posolić. Odczekać 5 minut, następnie przełożyć na ręcznik kuchenny i mocno wycisnąć, aby odsączyć wodę.
  2. W dużej misce wymieszać cukinię i jajka. Dodać pozostałe składniki: mąkę, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy z oliwek, pokrojony ser feta, pokrojoną cebulkę, koperek i pół łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszać masę.
  3. Rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego na patelni. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać po 1 czubatej łyżce masy z cukinią, formując placki. Smażyć na złoto z obu stron, w sumie około 5 do 6 minut, aby stały się chrupiące.
  4. Przełożyć placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i odsączyć nieco z tłuszczu.
  5. Przepis na sos jogurtowy: w małej misce wymieszać jogurt, pokrojone drobno ząbki czosnku i sól. Dobrze wymieszać i podawać z plackami.

Czytaj też:
5 warzyw, które nie zepsują smaku smoothie. Można dodać je bez obaw

Opracowała:
Źródło: Cooking NYTimes
-

Czytaj także