Ciasto marchewkowe podbija polskie stoły. Jak przygotować je w domu?

Ciasto marchewkowe podbija polskie stoły. Jak przygotować je w domu?

Dodano: 
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to zdrowsza wersja klasycznego ciasta. Jego głównym składnikiem jest marchew, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Dlaczego warto jeść marchew? To pomarańczowe warzywo cieszy się dużą popularnością. Jest smaczne, tanie, bardzo zdrowe i ma szerokie zastosowanie. Jeśli głównie kojarzy ci się z surówkami lub zupą, czas postawić na coś słodkiego przygotować przepyszne ciasto marchewkowe.

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 gramów marchwi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki musu jabłkowego

Lukier:

  • 450 g tłustego serka śmietankowego
  • ½ szklanki masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Ubij cukier, olej, jajka, mus jabłkowy i ekstrakt waniliowy razem w misce.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i imbir.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i połącz je za pomocą łyżki.
  4. Zetrzyj marchew na tarce i dodaj do masy. Wsyp rozdrobnione orzechy włoskie i wymieszaj całość.
  5. Naszykuj dużą formę do ciasta, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Przełóż masę do formy. Piecz około 35 min. w 180 °C.
  7. Przygotuj lukier: wymieszaj w misce serek, cukier puder, masło i ekstakt waniliowy.
  8. Po upieczeniu ciasta polej jego wierzch gotowym lukrem. Dodaj orzechy włoskie do dekoracji.
  9. Ciasto przechowuj w lodówce przez co najmniej 15-20 minut przed pokrojeniem. Dzięki temu zachowa swój kształt podczas krojenia.

Smacznego!

Czytaj też:
Silikonowe maty do pieczenia – hit czy kit? Rozwiewamy wątpliwości

Opracowała:
Źródło: All recipes
-

Czytaj także