Wegańskie przekąski na sylwestra. Ich przygotowanie jest szybkie i proste

Wegańskie przekąski na sylwestra. Ich przygotowanie jest szybkie i proste

Dodano: 
Potrawy na stole
Potrawy na stole / Źródło: Pexels / Nicole Michalou
Nie masz pomysłu na zdrowe, wegańskie potrawy? Wypróbuj przepis na zapiekane bakłażany, guacamole i wegański makaron z serem.

Te wegańskie potrawy możesz podawać zarówno jako przystawkę, jak i przekąskę między posiłkami. Są smaczne, zdrowe i mają mnóstwo składników odżywczych ze względu na dużą ilość warzyw i przypraw w przepisie. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu, czym zastawić wegański stół – oto idealne propozycje na sylwestra.

Pikantne nadziewane bakłażany

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • garść płatków migdałów
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • sól

Farsz:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebula
  • 200 g mielonej soi
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku mielonego

Do sosu tahini:

  • 100 g tahini
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 100 ml wody
  • 1 cytryna
  • Sól

Przygotowanie:

Przekrój bakłażany na pół wzdłuż i ułóż je miąższem do góry na blasze do pieczenia. Posyp solą. Ustaw program na grill i włóż na około 13-15 minut. W międzyczasie ugotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wsyp na patelnię. Podsmażaj przez 4 minuty do miękkości. Wyjmij mieloną soję z opakowania. Odcedź, wyciskając grzbietem łyżki, aby usunąć nadmiar wody. Do cebuli dodaj soję i mielone przyprawy. Podgotuj całość, aż uzyska złoty kolor. Zrób dressing: Wymieszaj w misce tahini, miętę i wodę. Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Posmakuj i dopraw do smaku odrobiną soli.

Wyjmij blachę z piekarnika i przenieś bakłażany na tacę lub talerz. Przełóż płatki migdałów na blachę i bardzo krótko opiecz pod grillem. Przełóż ugotowany farsz na bakłażany. Skrop dressingiem tahini. Posyp ziołami i prażonymi migdałami w płatkach.

Pasta guacamole

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • suszony czosnek
  • pół posiekanej cebuli
  • kolendra

Przygotowanie:

Awokado przetnij na pół i wydrążamy miąższ. Do miąższu awokado dodaj sok z limonki lub cytryny. Posyp solą, posiekaną cebulką, czosnkiem i kolendrą. Całość zagnieć widelcem. Podaj z nachosami lub tortillą i warzywami.

Wegański makaron z serem

Składniki:

  • 300g makaronu
  • 750ml mleka roślinnego
  • 50g orzechów nerkowca

Sos:

  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 40g mąki
  • 100g sera wegańskiego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

Na wierzch:

  • 50g bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron w wersji al dente. W międzyczasie przygotuj mieszankę z mlekiem orzechowym: Do rondla wlej mleko migdałowe oraz orzechy nerkowca i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Przełóż mieszaninę do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Zrób sos: Ustaw patelnię na średnim ogniu i dodaj oliwę. Czosnek obierz i zetrzyj prosto na patelnię. Gotuj przez kilka minut, aż zacznie się rumienić. Wsyp mąkę na patelnię i ubijaj, aż połączy się z olejem czosnkowym, tworząc pastę. Gotuj przez 1 minutę. Zmniejsz ogień. Powoli wlej trochę mieszanki mleka orzechowego i wymieszaj do całkowitego połączenia. Gotuj przez kolejne 2 minuty. Zetrzyj ser wegański. Dodaj na patelnię wegańskie drożdże, musztardę i ser. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odcedź ugotowany makaron. Zdejmij patelnię z sosem z ognia i dodaj odsączony makaron. Wymieszaj, aby obtoczyć makaron w sosie.

Do miski wsyp bułkę tartą, oliwę z oliwek oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i polej makaron.

Smacznego!

Czytaj też:
Korzenne i zimowe tiramisu ciasteczkowe: poznaj przepis Niekoniecznie Dietetycznie

Opracowała:
Źródło: Independent

Czytaj także