W tym roku wypróbuj w święta babeczki piernikowe. Przepis nie jest trudny

W tym roku wypróbuj w święta babeczki piernikowe. Przepis nie jest trudny

Dodano: 
Pierniczkowe babeczki
Pierniczkowe babeczki / Źródło: Instagram / Lucy Parissi
Babeczki piernikowe to dobry sposób na wprowadzenie do swojego świątecznego menu urozmaicenia. Poznaj przepis na pyszną alternatywę wobec pierniczków i piernika-ciasta.

Babeczki piernikowe, na które przepis prezentujemy poniżej, będą smakować najlepiej, jeśli przyrządzisz je ze składników w temperaturze pokojowej. Co ciekawe, najlepiej upiec je w dniu zjedzenia, a nie na długo przed nim, jak to często bywa w przypadku pierniczkówpiernika. Ich przygotowanie zajmie ci około 15 minut, plus samo pieczenie – około 20-25 minut. Autorką przepisu na piernikowe babeczki jest blogerka Lucy Parissi.

Przepis na piernikowe babeczki

Składniki na babeczki:

  • 165 g mąki pszennej
  • 165 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka pomarańczy
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka melasy lub syropu złocistego

Składniki na lukier:

  • 250 g pełnotłustego mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki melasy lub złocistego syropu
  • śmietana tortowa 48%
  • 3 łyżki kremu ciasteczkowego (opcjonalnie)
  • odrobina ciepłej wody (jeśli będzie potrzebna)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃ (w funkcji góra-dół). Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zmiękczone masło, jajka, mleko, melasę i skórkę pomarańczową. Rozpocznij mieszanie w mikserze na niskich obrotach, by stopniowo zwiększać prędkość do czasu, aż ciasto stanie się gładkie.

Podziel ciasto na 12 dużych lub 16 mniejszych foremek na babeczki i zapiekaj przez około 20-25 minut aż babeczki wyrosną na puszyste i sprężyste w dotyku. Zanim położysz na nie lukier, poczekaj aż ostygną.

Umieść wszystkie składniki na lukier w misce i mieszaj na niskich obrotach miksera aż się połączą, a następnie na większych, do czasu wytworzenia się gęstego lukru. Sam lukier wyciskaj przez rękaw z dużą końcówką w kształcie gwiazdy. Nałóż go na babeczki, które możesz też ozdobić jeszcze posypką czy brokatem spożywczym lub mini ciasteczkowym ludzikiem.

Czytaj też:
Przepis na sernik wigilijny według Ani Starmach. Pyszny i łatwy do zrobienia

Opracowała:

Czytaj także