Krokiety z kapustą i grzybami sprawdzą się na wigilijnym stole. Przepis siostry Anastazji

Krokiety z kapustą i grzybami sprawdzą się na wigilijnym stole. Przepis siostry Anastazji

Dodano: 
Krokiety
Krokiety / Źródło: Shutterstock
Tradycyjne krokiety wypełnione są mięsem, jednak to te z kapustą i grzybami będą idealnym daniem na postną kolację wigilijną.

Jadłeś kiedyś krokiety z kapustą i grzybami? Jeśli nie, zdecydowanie musisz ich spróbować! To pożywne danie warto zrobić z przepisu siostry Anastazji. Jej receptury są znane i cenione w całym kraju już od wielu lat.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto do krokietów:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól
  • szczypta cukru

Jajka i mleko połączyć, roztrzepać razem. Następnie dodać wodę, mąkę, sól, cukier. Wymieszać i usmażyć jak naleśniki.

Farsz do krokietów:

  • 2 średnie cebule
  • 250 g pieczarek
  • 350 g kapusty
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować krokiety z kapustą i grzybami?

Pokroić cebule i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i podsmażyć razem. Przestudzić masę i dodać kapustę oraz żółty ser starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystko i przyprawić. Na przestudzone naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć w krokiety. Obsmażyć z każdej strony na oleju, panierując je przedtem w jajkach i bułce tartej.

Czytaj też:
Wigilia 2020. Już wiadomo, jaki będzie limit osób na święta
Czytaj też:
Kutia to starodawna, a smaczna potrawa wigilijna. Podpowiadamy, jak ją zrobić

Opracowała:
-

Czytaj także