Lubczykowe szczęście

Lubczykowe szczęście

Dodano: 
Lubczyk to magiczne ziele, które wyzwala uczucia. Zaś lubczykowa polewka, czyli zupa przyrządzana w Lanckoronie, jest słynnym w okolicy afrodyzjakiem z bogatą tradycją.

Lubczyk, czyli lubiśnik lekarski, należy do rodziny selerowatych i jest do niego podobny. Ma liczne właściwości lecznicze, a w kuchni wykorzystuje się zarówno jego liście, nasiona, jak i korzeń. Jest głównym składnikiem przyprawy maggi, zawierającym piąty smak, czyli smak umami, odkryty w japońskich glonach, a sprawiający, że potrawy smakują lepiej, a nawet uzależniają. Sławę afrodyzjaku zawdzięcza lubczyk substancjom rozszerzającym naczynia krwionośne, czyli olejkom eterycznym, żywicom i kumarynie, działającym pobudzająco. Znany był w dawnych czasach w postaci wywarów miłosnych, przygotowywanych przez osoby wtajemniczone. Wierzono, że zwiększa potencję oraz pobudza libido nie tylko mężczyzn, lecz także kobiet. Podany kochanej osobie ma powodować wzajemność uczucia.

Okładka tygodnika WPROST: 11/2020
Artykuł jest zamknięty
Całość dostępna jest w 11/2020 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także