Król Migdał Pierwszy

Król Migdał Pierwszy

Dodano: 
Ciasto migdałowe
Ciasto migdałowe / Źródło: Stockfood/free
To karnawałowe ciasto ma być lekko wilgotne i chrupiące, a masa migdałowa lepka i uwodzicielsko słodka.

Tradycje karnawału przywędrowały do nas w XVII w. z Wenecji, podobnie jak jego nazwa. Po polsku czas ten zwał się mięsopustem, zapustem lub zapustami. W czasach staropolskich był to ciąg swawoli, zabaw, uczt, maskarad no i oczywiście obżarstwa. Na balach ważnym elementem zabawy był wybór „migdałowego króla”.

Monarchą koronowanym na tylko jeden dzień zostawał ten, kto trafi ł na migdał w kawałku ciasta podawanego podczas balu. Było to specjalne ciasto, którego receptura przybyła do nas z Francji, zwane tam ciastem królów (Galette des Rois). Samą masę migdałową o nazwie frangipane miał stworzyć ponoć włoski perfumiarz o takim nazwisku.

Artykuł został opublikowany w najnowszym wydaniu tygodnika e-Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Czytaj także