Zimowy grzaniec

Zimowy grzaniec

Dodano: 
kobieta herbata fot. fotolia.pl
Rozgrzewa, poprawia humor, a nawet pomaga w walce z przeziębieniem – grzaniec to idealny napój na zimowe wieczory. Podpowiadamy, jakie trunki mogą stanowić jego bazę.

1. Czerwone wino

Słysząc nazwę „grzaniec”, zazwyczaj myślimy właśnie o rozgrzewającym napoju na bazie czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego lub półsłodkiego. – Najważniejszą kwestią jest odpowiednie doprawienie grzańca. Podstawowe dodatki to goździki i plastry pomarańczy, ja z reguły dorzucam też rodzynki i płatki migdałów, które potem wyjadam łyżeczką – mówi Agnieszka Skupieńska, autorka bloga o napojach 2drink.pl. W ofercie wielu sklepów w okresie zimowym pojawiają się specjalne wina gotowe do podgrzania. – Takie wina są już przyprawione, wystarczy je podgrzać – tłumaczy blogerka.

2. Białe wino

Grzaniec najczęściej robimy z wina czerwonego, ale równie dobrze smakuje w wersji białej. – Fani białego wina często nie wyobrażają sobie swojego ulubionego trunku podanego na gorąco, ale gdy już spróbują takiego grzańca, smakuje im on nawet bardziej niż ten tradycyjny. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Do przygotowania grzańca nada się za-równo wino wytrawne, jak i półwytrawne, a nawet półsłodkie. Wszystko zależy od gustu. W roli dodatków obok goździków i pomarańczy dobrze sprawdzą się też cynamon i imbir – zaznacza Skupieńska.

Okładka tygodnika WPROST: 4/2020
Artykuł jest zamknięty
Cały artykuł dostępny jest w 4/2020 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także