1 czerwca już za chwilę. Spraw przyjemność swojemu dziecku w ten dzień. Oto prosty ale niebanalny przepis na racuchy z kwiatami akacji.
Składniki (4 porcje)
-
1,5 szklanki maślanki lub mleka
-
1,5 szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
-
2 łyżki cukru
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju
-
0,5 l kwiatów akacji oderwanych od szypułek
-
szczypta soli
-
olej do smażenia
Przygotowanie
-
Ze wszystkich składników ubij puszyste ciasto.
-
Wmieszaj w nie kwiaty akacji.
-
Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano.
-
Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.
Można też smażyć całe kwiatostany akacji zanurzane w cieście naleśnikowym, ale bardziej wybredne osoby (np. dzieci) mogą narzekać na obecność dość twardych szypułek.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż „Jadalne kwiaty”, Wyd. Pascal
