Przygotuj się na dzień dziecka: prosty przepis na akacjowe racuchy

Przygotuj się na dzień dziecka: prosty przepis na akacjowe racuchy

Dodano: 
Akacjowe racuchy
Akacjowe racuchy Źródło: mat. pras./Wyd. Pascal
1 czerwca już za chwilę. Spraw przyjemność swojemu dziecku w ten dzień. Oto prosty ale niebanalny przepis na racuchy z kwiatami akacji.

Składniki (4 porcje)

  • 1,5 szklanki maślanki lub mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 l kwiatów akacji oderwanych od szypułek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich składników ubij puszyste ciasto. 
  2. Wmieszaj w nie kwiaty akacji. 
  3. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano. 
  4. Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.

Można też smażyć całe kwiatostany akacji zanurzane w cieście naleśnikowym, ale bardziej wybredne osoby (np. dzieci) mogą narzekać na obecność dość twardych szypułek.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż „Jadalne kwiaty”, Wyd. Pascal