Idealny na majówkowy grill podczas drugiego w tym miesiącu długiego weekendu. Szybki, zdrowy, witaminowy. Oto przepis na domowy burger Roberta Sowy.
Składniki na (4 porcje):
-
4 bułki razowe lub wieloziarniste
-
600 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej z polędwicy lub ligawa)
-
3 żółtka
- 100 g pokrojonego masła
-
1 opakowanie rukoli
-
1 pęczek rzodkiewek
-
1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
-
1 długi ogórek
-
1 opakowanie dowolnych kiełków, np. słonecznika
-
150 g serka kremowego
-
musztarda
Do smaku:
-
przyprawa do mięsa mielonego
-
sól ziołowa
-
pieprz ziołowy
Przygotowanie
-
Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtka, sól i pieprz oraz masło. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety. Burgery smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na ok. 5 min.
-
Bułki kroimy na pół i pieczemy ok. 5 min.
-
Przygotowujemy warzywa – myjemy rukolę, rzodkiewki, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórek kroimy w plasterki, cebulę w półkrążki, a szczypior siekamy.
-
Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, plasterki ogórka i rzodkiewek.
- Na warzywach układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.
