Rogaliki graham

Rogaliki graham

Dodano:   /  Zmieniono: 
Rogaliki graham
Rogaliki graham / Źródło: Fotolia

Skład

  • 1 czubata szklanka mąki graham
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 pełna szklanka mleka
  • po dwie szczypty soli i cukru

Zaczynamy

Drożdże rozkruszamy do szklanki, zasypujemy cukrem. Rozrabiamy dodając łyżkę ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mleko podgrzewamy wraz z masłem. 
Mąki mieszamy i wsypujemy do miski, do której następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, a także podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto (jeśli jest zbyt gęste możemy dodać kilka łyżek ciepłej wody). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta wałkujemy placek, który tniemy na trójkąty – z każdego z nich formujemy rogalik. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15minut. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25 minut.

-

Czytaj także