Skład
- 40 dag makaronu typu penne
- średnia cebula: 1 szt.
- brokuł, umyty: 1 szt.
- jajka: 2 szt.
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cytryna
- 1 papryczka chili
- 200g sera żółtego
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych
- śmietanka 12%
- sól, pieprz, cukier
Zaczynamy
Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno papryczkę chili, ścieramy skórkę z cytryny i przekładamy do mięsa zalewając 50 ml oliwy. Mięso solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy łyżkę cukru. Odkładamy mięso na 15 minut, następnie smażymy je na patelni z pokrojoną drobno cebulą.
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy w lekko osolonej wodzie (przez około 3 minuty). Następnie odcedzamy go i hartujemy, zalewając zimną wodą. Pomidorki, myjemy i kroimy na połówki.
150 ml śmietany przelewamy do misy, ścieramy do niej na drobnych oczkach 200g żółtego sera i wbijamy 2 małe jajka. Całość energicznie mieszamy dodając sól, pieprz, ewentualnie zioła prowansalskie.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, zalewamy sosem, układamy brokuła, kurczaka i pomidorki. Na wierzch ścieramy ser żółty. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w 180◦C.