Składniki
-
460 g marchewki
-
pół pomarańczy
-
1 łyżeczka masła
-
pół małej cebuli
-
500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
-
szczypta soli
-
szczypta imbiru
-
szczypta papryki chilli
-
szczypta słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Marchewki umyć, obrać i pokroić na talarki. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wrzucić łyżeczkę masła, dodać pokrojone marchewki i cebulę. Przez chwilę podsmażyć warzywa, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalewamy wywarem i gotujemy do momentu kiedy marchewki będą miękkie. W tym czasie wyciskamy sok z połówki pomarańczy. Kiedy marchewki będą już miękkie, przekładamy je do naczynia w którym będziemy miksować zupę na krem dodajemy przyprawy, wyciśnięty sok z pomarańczy, dolewamy według uznania bulionu (jako regulator gęstości zupy). Całość miksujemy blenderem na gładki krem i gotowe.