Zupa krem marchewkowo - pomarańczowa

Zupa krem marchewkowo - pomarańczowa

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zupa krem marchewkowo - pomarańczowa
Zupa krem marchewkowo - pomarańczowa

Składniki

  • 460 g marchewki
  • pół pomarańczy
  • 1 łyżeczka masła
  • pół małej cebuli
  • 500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • szczypta papryki chilli
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

Marchewki umyć, obrać i pokroić na talarki. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wrzucić łyżeczkę masła, dodać pokrojone marchewki i cebulę. Przez chwilę podsmażyć warzywa, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalewamy wywarem i gotujemy do momentu kiedy marchewki będą miękkie. W tym czasie wyciskamy sok z połówki pomarańczy. Kiedy marchewki będą już miękkie, przekładamy je do naczynia w którym będziemy miksować zupę na krem dodajemy przyprawy, wyciśnięty sok z pomarańczy, dolewamy według uznania bulionu (jako regulator gęstości zupy). Całość miksujemy blenderem na gładki krem i gotowe.