Składniki
-
120 g czerwonej soczewicy
-
150 g pomidorów rzymskich
-
130 g marchwi
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
pół czerwonej cebuli
-
pół zwykłej cebuli
-
1 ząbek czosnku
-
750 ml domowego bulionu
-
pieprz kajeński
-
sól morska
-
kurkuma
-
curry
-
natka pietruszki
Wykonanie
Myjemy i obieramy marchew. Kroimy ją na talarki. Cebulę czerwoną, zwykła oraz czosnek kroimy. Pomidory należy sparzyć oraz obrać ze skórki i pokroić na ósemki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej: marchew, cebulę, czosnek oraz pomidory. Całość podsmażamy przez ok 5-8 min. Po tym czasie zalewamy składniki bulionem i gotujemy do momentu, kiedy marchewka będzie już prawie miękka. W moim przypadku było, to ok. 25- 30 min. W międzyczasie przechodzimy do przygotowania soczewicy. Soczewicę przesypujemy na sitko i płuczemy dokładnie pod zimną wodą. Kiedy marchew jest już miękka dokładamy opłukaną czerwoną soczewicę i całość gotujemy przez ok. 10-12 min. Po tym czasie gotową zupę blendujemy. Na sam koniec dodajemy przyprawy (ilość według uznania). Mieszamy dokładnie i przelewamy do miseczek, posypując jeszcze natką pietruszki.