Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów rzymskich

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów rzymskich

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pomidorówka z dodatkiem czerwonej soczewicy
Pomidorówka z dodatkiem czerwonej soczewicy

Składniki

  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 150 g pomidorów rzymskich
  • 130 g marchwi 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół czerwonej cebuli
  • pół zwykłej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 750 ml domowego bulionu
  • pieprz kajeński 
  • sól morska
  • kurkuma
  • curry
  • natka pietruszki

Wykonanie

Myjemy i obieramy marchew. Kroimy ją na talarki. Cebulę czerwoną, zwykła oraz czosnek kroimy. Pomidory należy sparzyć oraz obrać ze skórki i pokroić na ósemki. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej: marchew, cebulę, czosnek oraz pomidory. Całość podsmażamy przez ok 5-8 min. Po tym czasie zalewamy składniki bulionem i gotujemy do momentu, kiedy marchewka będzie już prawie miękka. W moim przypadku było, to ok. 25- 30 min. W międzyczasie przechodzimy do przygotowania soczewicy. Soczewicę przesypujemy na sitko i płuczemy dokładnie pod zimną wodą. Kiedy marchew jest już miękka dokładamy opłukaną czerwoną soczewicę i całość gotujemy przez ok. 10-12 min. Po tym czasie gotową zupę blendujemy. Na sam koniec dodajemy przyprawy (ilość według uznania). Mieszamy dokładnie i przelewamy do miseczek, posypując jeszcze natką pietruszki.