Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Dodano:   /  Zmieniono: 
Placki po węgiersku
Placki po węgiersku

Skład

Gulasz

  • 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego 
  • 20 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • pieprz i sól do smaku

Placki

  • 1,5 kg dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • śmietana 12% lub 18%
  • rzeżucha

Zaczynamy

Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z dwóch stron. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Następnie kroimy cebulę, także podsmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy bulionem. Dusimy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone i podsmażone wcześniej pieczarki, a także pokrojoną (ale świeżą) paprykę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 1 godziny. Na koniec doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem. 
Przygotowujemy placki. Na tarce ścieramy ziemniaki i cebulę. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Mieszamy (można odlać nadmiar wody). Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Smażymy placki dowolnego rozmiaru. Na usmażone placki wykładamy gulasz i polewamy śmietaną, placuszki doskonale smakują z rzeżuchą.

Czytaj także